Mergi la conţinutul principal
Bilanţul ITM Brăila după 7 luni de controale

Munca la negru, amenzi de peste 360.000 euro

• numai în iulie au fost depistate 40 de persoane care munceau fără forme de angajare, la care se adaugă alte 215 persoane identificate de inspectorii ITM Brăila în primul semestru din an • amenzile au fost usturătoare, mai ales că o modificare la legislaţia în domeniu a permis dublarea cuantumului maxim al sancţiunilor pentru muncă la negru aplicabile unei singure firme

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila este într-o continuă campanie de descurajare a evaziunii fiscale prin muncă nedeclarată pe raza judeţului nostru, după cum o arată datele de bilanţ, aferent primelor 7 luni din acest an, comunicate de instituţie. De exemplu, numai în luna abia încheiată au fost derulate aproape 200 acţiuni de control, dintre care 107 având tematică în domeniul relaţiilor de muncă - RM şi 86 pe sectorul sănătate şi securitate în muncă - SSM, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 265.900 lei (278.100 lei în domeniul RM şi 19.500 lei în domeniul SSM). “Au fost depistate 40 de persoane care lucrau fără forme legale sau prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM (contract individual de muncă - n.r.) cu timp parţial, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 265.900 lei. Firmele unde au fost descoperite nereguli activează în domenii precum lucrări de construcţii, activităţi ale centrelor de fitness, tâmplărie. Pe lângă acţiunile de control planificate, în luna iulie, în cadrul «Campaniei o zi pe săptămână», au fost efectuate controale la angajatori care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor”, ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

În completare, mai trebuie spus că în primele 6 luni ale anului în curs, inspectorii de muncă brăileni au controlat 675 de angajatori ocazie cu care au descoperit 215 persoane care munceau la negru, valoarea totală a amenzilor pentru descurajarea muncii nedeclarate, în perioada analizată, fiind de aproape 1,4 milioane lei (1.399.050 lei mai precis) din care peste 9.000 lei amenzi aplicate direct persoanelor fizice depistate că munceau fără forme legale de angajare. În total, pe parcursul celor 7 luni, amenzile s-au cifrat la 1,66 milioane lei, echivalentul a circa 360.000 euro.

De precizat că din luna aprilie a intrat în vigoare o completare a Codul muncii potrivit căreia cuantumul maxim a amenzii ce poate fi aplicată unui angajator pentru muncă nedeclarată este de 200.000 lei.

Revenind la raportul de activitate pe luna trecută al ITM Brăila, documentul arată că în cadrul acţiunilor de control derulate au fost constatate deficienţe precum primirea la muncă de persoane fără a avea forme legale de încadrare, netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, a prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea timpul de muncă efectuat de salariaţi, neîntocmirea instrucţiunilor proprii SSM pentru activităţile desfăşurate, precum şi semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro