Sanatatea primarului, pusa in pericol de sedintele CLM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sanatatea primarului, pusa in pericol de sedintele CLM

Primarul municipiului, Constantin Cibu, isi risca sanatatea fizica, dar mai ales psihica, la fiecare sedinta de Consiliu Local. Ieri, la sedinta CLM, a fost in pragul apoplexiei, a racnit la consilierii PD si, daca ar fi fost dupa el, ar fi sarit si la bataie, la acestia. Primarul a fost indignat de faptul ca, la citeva proiecte de hotarire care lui i se pareau in regula, consilierii PD au votat impotriva sau s-au abtinut. Chiar daca, in unele cazuri, impotrivirea sau abtinerea democratilor nu a schimbat rezultatul votului, pe Cibu l-a enervat, de principiu, faptul ca acestia i se opun si ca se comporta "ca Gica contra". Dat fiind ca remarcile sale acide nu au parut a-i impresiona pe democrati si acestia au continuat sa-si prezinte observatiile critice de-a lungul sedintei si sa voteze altfel decit dorea primarul, acesta si-a iesit din fire si, la un moment dat, i-a amenintat ca, dupa ce se va amenda legea administratiei locale si i se va permite primarului sa le ia cuvintul consilierilor, va intoarce foaia si nu-i va mai lasa pe circotasi sa se manifeste liber, asa cum o fac acum. Mai mult, la un moment dat, exasperat de atitudinea democratilor, Cibu a suierat printre dinti ca o sa-l bage in spital aceste sedinte, pentru ca nu mai rezista sa vada cum ii sint boicotate niste initiative benefice pentru oras, de catre cei care ar trebui sa-i fie aliati.
Ceea ce i-a crescut tensiunea primarului a fost discutarea, la inceputul sedintei, a proiectului de hotarire privind trecerea salupei de serviciu si transport persoane "Zorile" din administrarea Serviciului Public de Administrare Portuara si Transport Naval Braila, in administrarea regiei Autonome "Administratia Zonei Libere Braila" (AZL). Potrivit referatului de specialitate prezentat consilierilor, Administratia Zonei Libere, in calitate de administrator al bunurilor din patrimoniul sau, are ca atributii, printre altele, insotirea echipelor care controleaza mijloacele de transport maritim si fluvial la trecerea frontierei, asigurarea aplicarii normelor de protectia muncii si a mediului inconjurator, a normelor de ingiena si prevenire si combatere a bolilor transmisibile. "In ultima perioada, s-a intensificat activitatea portuara la danele 41 si 46 ale AZL, concretizata si prin incheierea unor contracte de prestari servicii portuare pe o perioada de 5 ani, fapt ce va determina cresterea traficului portuar cu aproximativ 100.000 tone in anul 2006. Datorita dispunerii la Dunare a celor 4 perimetre ale AZL, deplasarea de la un perimetru la altul s-ar putea face foarte usor pe Dunare", se arata in referatul de specialitate.

"Mi se pare normal sa facem acest transfer"

Consilierii nu s-au lasat insa prea usor convinsi ca AZL merita sa i se dea una dintre salupele Serviciului Portuar. Astfel, consilierul PD
Victor Neagu a cerut explicatii suplimentare: "Serviciul are trei salupe in administrare, si il rog pe seful acestuia sa ne prezinte destinatia fiecareia, precum si starea lor de operativitate si ce criterii au stat la baza acestei decizii, de ce nava "Zorile" sa fie data si nu alta". Doru Damian (PSD) a cerut ca explicatiile sa le dea primarul, dat fiind ca el a venit cu aceasta initiativa: "Nu seful de serviciu trebuie sa ne spuna, ca nu e treaba domniei sale aceasta, ci domnul primar trebuie sa ne explice, initiativa este a sa. Seful serviciului nu are posibilitatea sa trasfere aceasta salupa, cu de la sine putere". Consilierul Grigore Potec (PNL) a avut si el unele observatii: "Serviciul Portuar are doua salupe operationale, cu care se facea transportul de persoane, dincolo, pe plaja. Problema este: Primaria nu mai intentioneaza sa asigure acest transport de persoane, cu ce vor trece oamenii dincolo, pe plaja, si care va fi modalitatea de relaxare a cetatenilor? Mai degraba am putea da Zonei Libere o salupa care nu este operativa, Zona Libera are fonduri suficiente sa o repare si sa o foloseasca. Nu vad de ce am da o salupa operationala, care este in serviciul public. Nu vad care este necesitatea atit de urgenta pentru Zona Libera, ca nici pina acum n-au avut salupa, si, acum, brusc, le trebuie neaparat, fiindca a venit vara".
Alexandru Coada (PSD) a fost de parere ca salupa poate sta foarte bine unde este, iar AZL sa o inchirireze, daca are nevoie: "Este bine ca aceasta salupa sa ramina la Serviciul Portuar si domnii de la Zona Libera sa o inchirieze periodic, atunci cind au nevoie de serviciile acesteia". Nervos nevoie-mare, primarul Constantin Cibu a explicat consilierilor ca este vorba despre un simplu transfer, intre doua servicii subordonate CLM, si ca fac prea mare caz pentru asta: "Serviciul Portuar are la ora actuala in administrare doua salupe care sint functionale, una este in proprietatea serviciului, iar cea de a doua este in proprietatea privata a municipiului - cea pe care vrem sa o transferam. Noi nu vom mai face transportul de persoane la vara, pentru ca este interzis sa amenajam plaje pe malul Dunarii, deci eu nu pot cu buna stiinta sa incalc niste hotariri ale Directiei de Mediu. Oricum, de doi ani de zile aceasta salupa sta, iar la Zona Libera este nevoie de un mijloc de transport pe apa, ca este salupa, ca este vapor sau submarin, pentru deplasarea la navele care intra in aceasta zona. Este foarte simplu: un serviciu nu are nevoie de o nava, altul, are. Mi se pare normal sa facem acest transfer".

"Deja sariti calul!"

Dupa ce consilierul Vasile Varga a propus sa se asculte si parerea directorului Zonei Libere, primarul a cedat psihic si a tipat la consilieri: "Haideti sa nu mai facem din tintar armasar, pentru un amarit de transfer de la un serviciu la altul! Ne poticnim de o ora la discutii, nu este admisbil asa ceva, la nivelul CLM!".
Consilierii nu s-au lasat insa impresionati ca primarul mai are putin si explodeaza, si au cerut sa li se dea mai multe explicatii. Astfel, directorul AZL, Radu Petrescu, a declarat: "Conform Ordonantei 22, noi administram danele si trebuie sa asiguram permise de acostare a navelor in port. Portul care a mai ramas CLM-ului.Traficul de marfuri in acest an va depasi 200.000 de tone comparativ cu anii anteriori, cind a fost de jur de 40.000 de tone. Noi acordam permise de acostare a navelor la cheu si, inainte de a intra la cheu, noi trebuie sa verificam starea tehnica si siguranta acestora. De aceea, trebuie sa ne deplasam la nave si, prin dispecerat si compartimentele de specialitate, sa verificam daca au cerficatele in regula si emise in termen, daca respecta normele de protectia mediului etc".
Consilierul democrat Mihaela Picu a avut o noua intrebare: "Este scris aici ca deplasarea de la un perimetru la altul se poate face foarte usor pe Dunare. Eu am o intrebare retorica pentru domnul: cum s-au deplasat pina acum, ca sa verifice traficul de zeci de mii de tone derulat in anii anteriori?". Remarca Mihaelei Picu l-a adus
in pargul crizei de isterie pe primar, care era convins ca la mijloc este doar o dorinta de a bloca o initiativa personala, din ambitia democratilor: "Nu va inteleg, domnule! Dupa ce am discutat timp de o ora, votati impotriva? Aveti o disciplina de partid prost inteleasa! Nu foloseste nimanui aceasta atitudine! Inseamna ca dvs veniti cu lectia invatata de acasa si, indiferent ce discutam noi si ce argumente aducem, ne racim gura de pomana, ca tot cum vi s-a dictat votati! Deja sariti calul! Lasa, ca o sa se schimbe legea si atunci o sa vedeti voi care mai vorbeste si care nu!".
Presedintele de sedinta, colega de partid a primarului, Giana Patrascu, a avut mari dificultati sa-l potoleasca pe primar, care izbucnea la fiecare observatie facuta de democrati si le cerea socoteala pentru votul lor, de fiecare data cind acestia votau impotriva sau se abtineau. In ceea ce-l priveste, consilierul democrat Ionel Mihalache l-a atentionat pe Cibu ca, pina cind se va schimba legea si ii vor fi date primarului puteri sporite in cadrul sedintelor CLM, consilierii su dreptul sa discute cit vor, sa ceara ce explicatii vor si sa voteze cum doresc, iar eduilul-sef are obligatia sa puna in aplicare deciziile CLM.
Pina la urma, prin votul majoritatii, salupa a fost transferata in administarea AZL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro