Mergi la conţinutul principal

SANATATE: Ritli: Nu trebuie să proiectăm o imagine dezastruoasă despre legea sănătăţii; voi discuta cu Arafat

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi că nu crede că trebuie proiectată o imagine "dezastruoasă" despre legea sănătăţii şi că din acest punct de vedere el îi dă dreptate preşedintelui Băsescu, menţionând că a încercat să-l "liniştească" pe Raed Arafat, dar nu a reuşit.

Ritli a fost întrebat cui dă dreptate, președintelui sau secretarului de stat Raed Arafat, în chestiunea legii sănătăţii, iar el a răspuns că discuţia nu trebuie să pornească de la idei preconcepute. "Nu mă pot pronunța în acest domeniu. Sigur că dl președinte vede lucrurile global și sigur că nu putem neglija punctul de vedere al dânsului. Deci, din acest punct de vedere, are dreptate. Legea trebuie discutată fără resentimente, fără idei preconcepute și când toate discuțiile se epuizează, atunci o să pot trage linie. Deci în nici un caz nu sunt de acord să proiectăm o imagine dezastruoasă despre această lege sau că viitorul nostru va fi dezastruos", a spus udemeristul.

Ritli a mai spus că nu împărtăşeşte criticile lui Raed Arafat. "Erau mai multe etape când și în cadrul discuțiilor din perioada aceasta proiectul de lege a suferit multe modificări. Deci în fiecare etapă am discutat. Dl Arafat mereu și-a exprimat îngrijorarea, am încercat să-l liniștesc. N-am reușit. Acum l-am invitat din nou să ne așezăm să discutăm această lege pentru că numai așa putem ajunge la o concluzie corectă. (...) N-am avut altă poziție decât să ne așezăm și cu colegul meu să discutăm despre această lege să vedem dacă aceste imagini pe care dânsul și colaboratorii le-au proiectat de dezastru sau de...Eu nu văd un dezastru în sistemul integrat de urgență", a punctat ministrul sănătăţii.

"Sistemul (de sănătate) funcționează bine, dar aceasta nu înseamnă că nu pot fi aduse reglementări în plus ca să fie în concordanță cu întregul concept al legii", a adăugat el. La remarca unui jurnalist că din această afirmaţie trebuie înţeles că el este de acord cu Traian Băsescu, Ritli a răspuns: "Da".

Ministrul Sănătăţii a mai spus că o eventuală demisie este doar o "decizie a dlui Arafat" şi a opinat că "este un coleg foarte activ, este un coleg foarte bun". "Rămâne o decizie a dânsului ce hotărăște. Este un om cu experiență și îi respect decizia dânsului. În rest, îi respect decizia dânsului", a mai susţinut ministrul Sănătăţii. Ladislau Ritli s-a arătat dispus să continue discuţiile cu Arafat. "Eu mă așez astăzi cu dânsul să discut despre lege în primul rând", a conchis el.

Preşedintele Traian Băsescu şi subsecretarul de stat Raed Arafat au avut luni o dispută,în cadrul unei intervenţii la Realitatea Tv,în care şeful statului l-a acuzat pe demnitarul din Ministerul Sănătăţii că lansează o "psihoză publică" şi minte când indică interese ale guvernului privind noua lege.

Şeful statului a intervenit telefonic în timpul unei emisiuni la care Arafat a fost invitat în studio să comenteze proiectul de act normativ.

Intervenţia lui Băsescu s-a produs după ce fondatorul SMURD şi-a exprimat nemulţumirile cu privire la faptul că, în opinia lui, sistemul public al asistenţei medicale de urgenţă ar urma, conform proiectului de lege, să fie concurat de mediul privat.

"Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de-asta a fost lansat în dezbatere publică. Cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministu cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică că acest Guvern, ticălos de altfel - nu, domnul Arafat? -, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă să-l dea la nişte <golani privaţi>. Nu? Punem în ghilimele. Dacă ăsta e mesajul, greşiţi domnule doctor, şi este mincinos şi incorect", a acuzat Băsescu.

În plus, Băsescu a opinat că secretarul de stat trebuie să plece dacă are alt punct de vedere față de propriul ministru, dar a adăugat că ar fi regretabil ca acesta să demisioneze.

De cealalată parte, Raed Arafat a afirmat că, în opinia lui, în sistemul asistenţei medicale de urgenţă, "integrarea înseamnă complementaritate, şi nu concurenţă pe bani".

Subsecretarul de stat a mai spus că, în cazul în care SMURD va dispărea, Ambulanţa nu va putea face singură tuturor solicitărilor. Tot Arafat a avertizat cu privire la riscurile ruperii unităţilor de primiri urgenţe (UPU) de sistemul spitalicesc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro