„Achiziţia se face, este o procedură declanşată care ţine de interesul pacientului şi nu vrem să mai ajungem niciodată în această situaţie. Vor fi constituite ca rezervă şi nu vom mai depinde de capacitatea unei firme de a asigura transportul medicamentelor", a explicat Dan Suciu.
El a precizat că cele mai recente date despre stadiul achiziţiei sunt cele date publicităţii joi, când s-a anunţat că procedura de achiziţie va fi finalizată în primele zile ale acestei săptămâni.
Pentru mai multe date, Dan Suciu a recomandat jurnaliştilor să se adreseze ministerului Sănătăţii şi CNAS, instituţii care gestionează acest proces de achiziţie.
Dan Suciu a precizat, răspunzând unei întrebări, că în momentul în care Guvenul a decis să aloce din fondul de rezervă suma de 750.000 de lei, pentru achiziţionarea medicamentelor morfinice, „Guvernul nu avea nicio garanţie şi nicio certitudine că vineri, transportul respectiv urma să ajungă în ţară". „Era în curs acest transport, ştiam de el, dar firma respectivă (Mundifarma, n.r.) nu şi-a luat niciun angajament legat de acest transport", de data la care va ajunge în ţară, a mai arătat, în context reprezentantul Executivului.
Guvernul a aprobat joia trecută prin HG alocarea a 750.000 lei pentru medicamente morfinice, banii urmând să fie luaţi de la Casa de Sănătate şi viraţi în fondul de rezervă al Guvernului, aceasta în condiţiile în care p rincipalul producător de analgezice opioide și morfină retard a anunţat că se retrage de pe piaţa din România. Motivul invocat al retragerii este legat de întârzierile la decontarea medicamentelor, dar compania a invocat şi controversata taxă claw-back. Medicamentele care conţin morfină sunt necesare pentru mii de pacienţi.