Mergi la conţinutul principal

SANATATE: Medicii de familie din Mureş spun că nu vor semna contractul-cadru

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, Elena Mihăescu, a declarat joi, la Comisia de Dialog Social de la Prefectura Mureş, că situaţia acestei categorii profesionale este atât de gravă încât se va ajunge la închiderea tuturor cabinetelor, transmite corespondentul NewsIn.

„Vom fi nevoiţi să nu semnăm contractul pentru 2011-2012 şi vă anunţăm că, începând cu 31 martie, suntem liberi de contract şi medicina primară va avea o soartă greu de prevăzut. Foarte mulţi medici şi-au depus cereri de emigrare. Nu cerem azil politic, ci azil economic", a declarat Elena Mihăescu.

Aceasta a explicat şi motivele care îi determină pe medici să nu semneze contractul. „Pentru că ni se impune buget orientativ de medicamente, că se raportează la trei luni o consultaţie pentru pacienţii cronici, indiferent de câte boli cronice are pacientul, că valoarea punctului per capita, care erau banii de întreţinere a cabinetelor, a scăzut la jumătate; în aceste condiţii nu mai putem susţine financiar cabinetele medicale", a expicat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

„Prin articolul 141 se încalcă prevederile Legii 95 şi Legea Bugetului. Articolul 141 dă dreptul specialiştilor de altă specialităţi să preia activitatea medicilor de familie în cazul în care aceştia refuză semnarea contractului. De asemenea, nouă ni se oferă varianta de a munci la cardul de asigurat, trebuind să asigurăm noi internet în bandă largă, calculatoare, imprimante, sisteme de back-up, cititoare de carduri pentru implementarea e-România e-sănătate şi care toate se vor cumpăra din bugetul de venituri şi cheltuieli sau, după caz, din veniturile proprii. Aceste prevederi impun medicului o activitate care nu îi aparţine şi cheltuieli aberante care în nici un caz nu ar trebui să aparţină medicilor", a spus Elena Mihăescu.

Medicii din Mureş contestă şi Ordinul nr. 7 din 26 ianuarie 2011 referitor la centrele de permanenţă. „Acest ordin propune penalizarea medicilor aflaţi într-un contract pentru refuzul de a participa într-un alt contract. Munca forţată, din câte ştiu eu, este interzisă peste tot în lume,inclusiv în România, deşi ştim că centrele de permanenţă sunt o necesitate în anumite zone. Aici ar trebui să apară şi obligaţia comunităţilor locale şi a DSP-urilor, care ar trebui să asigure sediu, plata utilităţilor, a personalului şi dotarea", a spus lidera medicilor de familie. Plângerea lor a fost depusă atât la Prefectura Mureş cât şi la CJAS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro