Doi brăileni care făceau afaceri cu cereale şi băgau sute de mii de lei în buzunar, cu ajutorul unor firme fantomă, au fost săltaţi de poliţiştii din Constanţa, săptămâna trecută. Brăilenii lucrau în complicitate cu patru constănţeni, eludând plata taxelor la bugetul de stat prin interpunerea unor societăţi fantomă. Cei şase bărbaţi au fost reţinuţi la Constanţa sub învinuirea de evaziune fiscală, după ce au fost prinşi când încercau să ridice de la o unitate bancară 370.000 de lei, din contul unei societăţi fantomă, folosind un borderou de achiziţii cereale falsificat.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), au documentat activitatea infracţională a celor şase persoane, respectiv Dumitru S., de 42 de ani, Marius V., de 32 de ani, Adrian D., de 43 de ani, Titi D., de 33 de ani, din Constanţa, Ionuţ T., de 21 de ani şi Laurenţiu T., de 29 de ani, din Brăila.
Cei în cauză sunt suspectaţi că, începând din mai 2010, au fost implicaţi în activităţi de comercializare a cerealelor eludând plata taxelor la bugetul de stat prin interpunerea unor societăţi de tip fantomă. Prin intermediul acestor societăţi, se retrăgeau sume mari de bani (TVA neachitat către bugetul de stat), acestea nefuncţionând la sediul social, neevidenţiind niciun venit şi ulterior fiind cesionate unor persoane nevoiaşe.
Prin intermediul a două societăţi comerciale, administrate de Titi D., respectiv Adrian D., suspecţii achiziţionau cereale la negru, fără documente de provenienţă, pe care le vindeau mai departe în mod legal, încasând contravaloarea lor cu TVA.
Cei doi efectuau intrări fictive de marfă de la alte două societăţi fantomă, ai căror administratori erau brăilenii Ionuţ T. şi Laurenţiu T., virând contravaloarea facturilor cu TVA în contul acestora. Astfel, aceştia din urmă, împreună cu Dumitru S. şi Marius V., retrăgeau banii în numerar (inclusiv TVA-ul), sumele de bani ajungând în final înapoi la Titi D. şi Adrian D. Pentru serviciile prestate, Dumitru S. percepea un comision de 5% din sumele retrase.
La data de 17 noiembrie, ofiţeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa au organizat şi executat un flagrant la o unitate bancară, în urma căreia Ionuţ T., Laurenţiu T. şi Marius V. au fost depistaţi în timp ce retrăgeau cei 370.000 de lei. Cei şase suspecţi sunt cercetaţi în stare de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, fiind prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă.