Saminta pentru un hectar de griu, mai scumpa decit cuponul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Saminta pentru un hectar de griu, mai scumpa decit cuponul

Dupa analiza devizului cadru de lucrari si cheltuieli efectuate pentru realizarea productiei de griu de saminta in conditiile anului agricol 2005 -2006 si in urma discutiilor, producatorii, procesatorii si comerciantii de seminte braileni au stabilit pretul de valorificare a semintei de griu pentru aceasta toamna. Ei au convenit asupra sumei de 7.000 - 7.500 lei/kg, inclusiv TVA, in functie de categoria biologica si soi. Pretul include si un tratament cu fungicid. Cum, pentru infiintarea unui hectar de griu sint necesare circa 250 kg de saminta, inseamna ca pentru 1 ha, costurile cu saminta se ridica la 175 - 185 lei (1,75 - 1,85 milioane de lei vechi). Desi pretul este mai mic decit toamna trecuta, cind saminta de griu s-a vindut cu peste 8.000 lei/kg, fermierii sint nemultumiti. Ei se pling ca saminta este mult prea scumpa, mai ales ca ajutorul acordat de stat sub forma de cupoane agricole este de doar 150 lei/ha (1,5 milioane de lei vechi). Mai mult, zilele acestea, la redactie, am primit semnale conform carora, desi sintem la mijlocul perioadei optime de insamintare a cerealelor, prin magazinele specializate fermierii nu prea se inghesuie sa faca achizitii. Comerciantii spun ca de vina ar fi tocmai OUG nr.65/2006 privind acordarea bonurilor valorice de 1,5 milioane de lei, care nu impune in mod expres utilizarea semintelor certificate. Conducerea Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor (APPCSMS) "Danubiu" Braila, insa, linisteste spiritele. Nici vorba ca producatorii vor folosi saminta din hambar, ci se asteapta sosirea cupoanelor. "Da, am fost si noi instiintati ca nu prea se cumpara saminta certificata. Nu trebuie sa fie nimeni ingrijorat insa, oamenii asteapta cupoanele agricole pe care sa le utilizeze. Vremea e buna, nu cred ca trebuie sa ne facem griji. Stim si ca saminta pentru 1 ha e mai scumpa decit cuponul. Dar totul se negociaza si, cred eu, sint sanse ca in urma unor negocieri comerciantii sa mai lase la pret. Probabil, in anumite conditii, se va putea achizitiona seminte pentru 1 ha cu 1 bon valoric", a precizat Siica Daniilescu, director executiv al APPCSMS "Danubiu" Braila.
Precizam ca tratamentul cu insecticid costa suplimentar si se face numai la cererea cumparatorului.
De precizat ca pina ieri, la nivel de judet, au fost insamintate doar 6.637 ha de griu, fata de un program de aproape 51.000 ha, stabilit in functie de optiunile fermierilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro