Mergi la conţinutul principal

Salvarea vine din cer, tocmai de la Bucureşti

Brăila a ratat şi în acest an intrarea în Programul de Stenturi pentru Infarct Miocardic fiindcă Secţia de Cardiologie, nou construită în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), nu este dată în folosinţă, chiar dacă e dotată cu angiograf de ultimă generaţie. În consecinţă, cardiacii care decompensează şi au nevoie urgentă de ajutor în cazul unui infarct miocardic trebuie duşi la un spital de profil, în speţă la Bucureşti. S-a întâmplat şi ieri, în jurul orei 14.00, când un pacient de 49 de ani, Constantin U., din Brăila, a fost dus cu elicopterul SMURD în capitală, pentru a i se monta stenturi.
"Da, am apelat la elicopterul de la SMURD Bucureşti. Acesta a aterizat pe terenul de lângă stadionul municipal şi pacientul a fost dus cu salvarea de la UPU până acolo", ne-a confirmat Olguţa Crivăţ, director "Îngrijiri Medicale"- SJU Brăila.

Elicopterul de la Galaţi, în revizie

Problema este că timpii de aşteptare până la sosirea elicopterului au crescut acum cu câteva zeci de minute. Minute extrem de preţioase pentru salvarea vieţii unui pacient aflat în infarct miocardic şi având nevoie urgentă de o intervenţie care să-l restabilizeze. Intervenţia cea mai potrivită în asemenea cazuri este montarea unor stenturi la nivelul inimii/ aortei pentru ca miocardul să se refacă în scurt timp. Specialiştii susţin că în asemenea cazuri trebuie intervenit în maximum o oră, fiindcă există riscul unui al doilea infarct miocardic, infarct ce poate fi fatal în lipsa montării stenturilor. Să ne amintim numai cazul colonelului în rezervă Gheorghe Pascali, pensionar ISU, care a decedat luna trecută în urma unui infarct miocardic fiindcă nu a avut cine chema ajutoare pentru a-l salva.
În aceste zile, cel mai probabil până la finele săptămânii, medicii brăileni sunt nevoiţi să lucreze cu Bucureştiul, chiar dacă timpul în care elicopterul din capitală ajunge aici este mult mai mare. "Elicopterul nostru este în revizie, se întâmplă să intre şi în revizie, iar toată zona, Brăila, Galaţi, Tulcea trebuie să apeleze la elicopterul din Bucureşti. Noi n-avem decât un elicopter şi intervenim atunci când suntem solicitaţi, dar acum, asta e, se află la revizie", ne-a explicat dr. Angel Trifan, şeful SMURD Galaţi.
Întâmplarea face că nu există nicăieri în zonă un spital care să-i poată salva pe bolnavii cu infarct miocardic.
"Dacă am fi reuşit să punem Cardiologia în funcţiune, s-o dotăm, am fi reuşit să-i tratăm chiar aici pe aceşti pacienţi", ne-a spus dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Dar, cum Cardiologia nu-i dotată şi nici legată la circuitul spitalicesc, pe fondul eternului scandal legat de contractul de realizare a lucrărilor cu Vamed şi Carroponte Galaţi, însuşi actul medical în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiace este împietat, iar viaţa a zeci de brăileni, care au probleme cu inima, rămâne o chestiune de noroc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro