La sfârşitul săptămânii trecute, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Brăila s-a aflat în imposibilitatea de a mai cumpăra combustibil, deoarece cardurile au fost invalidate de compania furnizoare, ca urmare a neplăţii facturii. Managerul SAJ, dr. Viorica Uscatu, a explicat că s-a ajuns în această situaţie din cauza întârzierii cu care instituţia a primit banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila. "Am primit foarte târziu banii pentru luna februarie de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, mai exact vineri, pe data de 26, la ora 13.30. La ora 13.45, banii au fost duşi în Trezorerie, unde am găsit înţelegere şi au fost înregistraţi ca plată efectuată către Petrom, însă din cauza modului în care operează programul informatic, cardurile de combustibil au fost invalidate. Am ajuns în această situaţie deoarece nu ne-au acordat bani, de la Casa Naţională, apoi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, deşi noi am făcut demersuri şi intervenţii pentru rezolvarea situaţiei, toată săptămâna trecută", a precizat dr. Viorica Uscatu. Pentru deblocarea situaţiei de criză, conducerea SAJ a făcut în cele din urmă apel la Prefectura judeţului, care a găsit o rezolvare de moment a problemei. "Am găsit înţelegere şi promptitudine la Prefectură, astfel încât am fost ajutaţi să luăm combustibil din altă parte, pe care va trebui însă să-l plătim. A fost o rezolvare temporară şi parţială a situaţiei în care ne aflam", a spus dr. Viorica Uscatu. SAJ a primit de la CJAS Brăila suma de 100.000 lei, astfel că a putut plăti factura către Petrom, în valoare de 60.000 lei, precum şi alte datorii, însă necesarul este de 680.000 lei. "Sperăm să vină şi restul de bani. Facturile sunt scadente la 30 ale lunii şi la 15 ale lunii următoare. În lipsa banilor, vom rămâne datori la Petrom, se vor adăuga şi penalităţi, conform contractului, pe care tot noi va trebui să le plătim. Toţi ne-au promis ajutor, dar trebuie materializat în bani. Am fi mulţumiţi dacă situaţia s-ar rezolva săptămâna aceasta", a spus dr. Viorica Uscatu. Cheltuielile de mare stringenţă ale unităţii sunt salariile şi benzina, dar şi utilităţile trebuie plătite la termen pentru a nu se ajunge în situaţia de a rămâne fără curent sau telefon. În ciuda problemelor financiare, conducerea serviciului dă asigurări că ambulanţele vor continua să răspundă solicitărilor bolnavilor. "Sunt sincope în alimentarea cu bani, din cauza subfinanţării sistemului, cu toate acestea noi facem solicitările în orice condiţii, dar nu ştiu cât se mai poate continua. Problema devine acută pentru următoarele luni", a arătat managerul.
Sindicaliştii de la "Ambulanţă", nemulţumiţi de neplata orelor suplimentare
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" sunt nemulţumiţi de neplata orelor suplimentare şi spun că din cauza acestei probleme se va reduce numărul de echipaje pe tură, ceea ce va duce la creşterea timpului de răspuns la solicitările pacienţilor. Personalul din cadrul serviciilor de ambulanţă este insuficient, iar ca urmare a faptului că nu se mai plătesc orele suplimentare, numărul de echipaje pe tură se va reduce cu aproximativ 20%, arată reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa". Ca urmare a reducerii numărului de echipaje, va creşte timpul de ajungere la caz, lucru care va crea nemulţumiri în rândul cetăţenilor, mai spun reprezentanţii Federaţiei. "Din partea Ministerului Sănătăţii avem toată înţelegerea şi se face tot efortul de a suplimenta personalul sau de a elabora un act normativ pentru plata orelor suplimentare în Serviciile de urgenţă în anul 2010. Din discuţiile avute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în 23.02.2010, am înţeles că se opun reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, în special dl. secretar de stat Gheorghe Gherghina", se arată în comunicatul Federaţiei "Ambulanţa".
Reprezentanţii Federaţiei "Ambulanţa" solicită de urgenţă intervenţia premierului Emil Boc pentru rezolvarea acestei situaţii de care depinde salvarea de vieţi omeneşti.