Conducerea administrativă şi tehnică a echipei de fotbal CF Brăila a organizat, ieri, o conferinţă de presă la Stadionul Municipal, una menită să sensibilizeze oficialităţile locale pentru ca tradiţia fotbalistică a oraşului să nu se încheie abrupt. Mai precis, pentru ca echipa de fotbal CF Brăila să nu se desfiinţeze. Urmează un marş al suporterilor şi o dezbatere publică privind viitorul fotbalului brăilean. Conducerea clubului a purtat mai multe discuţii pe tema finanţării echipei cu reprezentanţii Consiliului Judeţean însă toate au fost sortite eşecului. Iar conferinţa de presă şi celelalte evenimente care vor urma sunt considerate ca ultime soluţii pentru salvarea echipei fanion a oraşului. Au fost prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele clubului brăilean, Valentin Avramescu şi Vasile Popa, antrenorul Alin Pânzaru şi şeful Centrului de copii şi juniori, Sorin Frunză, cel care este şi căpitanul din teren al grupării fotbalistice brăilene.
"Situaţia la CF Brăila s-a agravat şi nu mai ştim dacă vom mai putea să ne menţinem în acest eşalon fotbalistic. Dacă anul trecut s-a aplicat, nu în totalitate pentru că doar Primăria ne-a spijinit, acel parteneriat public privat, anul acesta am plecat la drum cu promisiuni şi la acest stadiu am rămas. Primăria ne-a sprijinit din nou, de la CJ nu am primit în schimb nimic. Am făcut nenumărate încercări, am depus toate actele ce ni s-au cerut, dar degeaba. Cei de la CJ sunt impasibili la încercările noastre de a păstra tradiţia fotbalistică în Brăila. Din cauza faptului că autorităţile locale nu şi-au respectat în întregime promisiunile ne-am pierdut şi principalul sponsor, pe Florin Cârligea. Despre aducerea altor persoane dornice să sprijine activitatea fotbalistică de la noi nici nu se pune problema. Cine vine să investească într-un club cu o infrastructură ca după război? Vom încerca să încheiem acest campionat, unul în care ne-am îndeplinit obiectivul, dar din vară nu se ştie dacă vom mai putea continua", a declarat Valentin Avramescu.
Cu acest prilej, sursa citată a mai spus că va urma şi o dezbatere publică, ultima variantă a clubului de a salva CF Brăila de la desfiinţare.
"Facem apel, pe această cale, la toţi factorii de decizie ai judeţului şi oraşului nostru, la toţi oamenii de fotbal şi, nu în ultimul rând, la suporteri şi la opinia publică, să participe la o viitoare dezbatere publică, o întâlnire într-un cadru lărgit (data, locul şi ora vor fi anunţate în timp util), pentru a stabili modalitatea de continuare a tradiţiei fotbalistice a Brăilei sau, dimpotrivă, oprirea definitivă a activităţăii clubului", a mai spus Avramescu.
Aceleaşi mesaje au fost transmise atât de Alin Pânzaru cât şi de Sorin Frunză.
La finalul conferinţei de presă, organizatorii au dat citire unei scrisori deschise adresate brăilenilor, pe care o redăm integral.
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE BRĂILENI
Memoria unui oraş poate îmbrăca diverse forme de manifestare. Reprezentativă pentru oraşul nostru este memoria prosperităţii, relevată prin frumuseţea clădirilor vechi din centrul istoric, ce lasă impresia că te afli într-un adevărat muzeu de arhitectură, şi memoria oraşului cosmopolit, ai cărui locuitori formau "rasa brăileană" - precum ne caracteriza marele om de stat Nicolae Iorga - şi din rândul cărora s-au născut numeroase personalităţi ale lumii culturale, ştiinţifice şi chiar sportive.
Puţine instituţii născute în primii 100 de ani de la eliberarea oraşului nostru de sub turci mai dăinuie şi în ziua de astăzi - teatrul, muzeul, biblioteca, dar şi echipa de fotbal a oraşului.
Clubul de fotbal s-a înfiinţat în anul 1922, sub numele de Dacia Brăila. În anul 1928 a fuzionat cu Unirea Brăila rezultând Dacia Unirea Brăila. În decursul celor 93 de ani de existenţă neîntreruptă, echipa a purtat diferite nume FC Brăila, FCM Progresul Brăila, etc, apoi o perioadă s-a revenit la Dacia Unirea, iar acum poartă numele de "Clubul de Fotbal Braila". Dar indiferent de denumirea clubului ori de cei care s-au aflat la conducerea lui, în ochii comunităţii acesta a fost considerat întodeauna CLUBUL FANION al oraşului Brăila!
După cea mai bună perioadă din istoria clubului, cea dintre anii 1990-1994, cu patru prezenţe în Divizia A, cu o finală de Cupa României şi, cel mai important, cu un Stadion Municipal aproape plin la fiecare meci jucat acasă, clubul a intrat pe o pantă descendentă, transformările fundamentale pe care societatea românească le-a suferit în anii de după Revoluţie şi-au pus amprenta asupra climatului economic şi social din oraşul şi judeţul nostru, dar şi implicit asupra destinului clubului de fotbal al oraşului. Sub diferite forme de organizare şi administrare s-a reuşit participarea în toate competiţiile organizate de FRF atât la nivel de echipă de seniori cât şi la nivel de echipe de copii şi juniori, cu toate că greutăţile prin care trecea clubul erau tot mai numeroase.
Unul dintre aceste momente grele s-a consumat în anul competiţional 2013-2014. Atunci, pe baza unor alocări bugetare pentru anul 2013 de către Consilul Judeţean şi Consilul Local Municipal s-a construit un buget pe baza căruia s-au semnat contracte cu jucătorii, staff-ul tehnic şi personalul auxiliar. Întreruperea finanţării de către Consilul Judeţean, în mai 2013, a creat mari dezechilibre astfel încât la începutul anului 2014 clubul era în pragul desfiinţării .
În aceea perioadă de frământări, în urma unei întâlniri publice între reprezentanţii clubului, ai administraţiei publice locale şi ai mediului privat de afaceri s-a convenit la nivel declarativ ca strategia de finanţare a clubului să fie una în care autorităţile publice să asigure 50% din bugetul necesar, iar mediul privat cealaltă parte de 50% dintr-un total buget estimat la 2.000.000 lei.
În februarie 2014, s-a preluat pachetul majoritar de acţiuni, mai precis 98%, de la S.C.Concivia S.A. de către Asociaţia Club Sportiv "Avântul Conpet Cireşu", o asociaţie nonprofit cu o echipă de fotbal care la vremea aceea activa în Liga a III a, preluare conjuncturală, facută în mare criză de timp şi având un singur scop: SALVAREA CLUBULUI! La data preluării clubul avea restanţe, în marea lor parte de natură salarială, de aproximativ 580.000 lei (restanţe purtătoare de impozite, deci suma reală se apropia de 750.000-800.000 lei).
Salvarea clubului la acel moment a venit din partea grupului de firme administrat de omul de afaceri Florin Cârligea, în baza unor contracte de sponsorizare încheiate cu ONG-ul şi a unor contracte de publicitate încheiate cu clubul. Suma cumulată adusă de mediul privat la bugetul clubului a fost de aproximativ 950.000 lei, din care aproximativ 85% a fost susţinută de grupul de firme sus menţionat, fără absolut nicio implicare personală a d-lui Florin Cârligea în acţionariatul clubului, aşa cum s-a vehiculat.
Autorităţile publice locale, reprezentate doar de Consilul Local Municipal, după îndelungi consultări şi negocieri au găsit soluţia legală de sprijinire a fotbalului brăilean de performanţă prin ONG-ul "Asociaţia Iubitorii Sportului Brăilean", în acest sens alocându-se în anul 2014 suma de 650.000 lei.
Bugetul minimal de funcţionare la nivel de avarie al clubului, în condiţiile în care structurile sportive ale clubului la nivel de seniori, tineret, juniori, copii, numara 183 de sportivi plus 11 membri ai staff-ului tehnic (antrenori, asistent medical, maseur) plus 6 membri personal auxiliar (contabil, spălătoreasă, îngrijitori şi paznici) este de aproximativ 1.500.000 lei anual.
Prezentarea situaţiei existente nu ar putea fi completă fără enumerarea factorilor care au condus ca echipa de fotbal a oraşului să fie din nou la un pas de desfiinţare:
- echipa a fost preluată de actualul acţionar majoritar deoarece cineva trebuia să îşi asume răspunderea de a debloca urgent situaţia în care era clubul la acea vreme. Principalul susţinător privat a condiţionat finanţarea acordată de preluarea de la Concivia a pachetului majoritar.
- strategia construită s-a bazat pe implicarea egală a celor două parţi (mediul privat şi autorităţile publice locale) conform înţelegerii avute în cadrul dezbaterii publice din toamna anului 2013, precum şi a întâlnirilor ulterioare dintre cele două părţi, lucru care ar fi permis şi achitarea datoriilor dar şi funcţionarea oarecum normală a activităţii. Din păcate, doar Consilul Local Municipal şi mediul privat s-au achitat de obligaţiile verbal asumate în cadrul dezbaterii.
- s-a preluat o situaţie de fapt, fără posibilitatea de a o schimba, adică o societate comercială pe acţiuni, structura sportivă agreată de prevederile Legii 69/2000. Consecinţele renunţării la aceasta formă de organizare şi trecerea pe structura unui club sportiv fără scop patrimonial (varianta ideală pentru a primi finanţare din partea autoritaţilor, conform art.69 din Legea Sportului), ar fi fost pierderea locului de Liga a-II-a şi înscrierea tocmai la Liga a-V-a, datorită regulamentelor FRF, care interzic, în mod expres, schimbarea structurii juridice a unui club.
- plata restanţelor salariale a generat exigibilitatea taxelor şi impozitelor către stat. Insuficienţa fondurilor necesare pentru achitarea acestora a condus la intrarea în insolvenţă a clubului în decembrie 2014. Datoria pentru care s-a intrat în insolvenţă este de aproximativ 70.000 euro, o sumă incomparabil mai mică faţă de orice sumă pentru care vreun alt club a intrat în insolvenţă la nivel de Liga a II-a.
- principalul susţinător privat şi-a diminuat participarea la finanţarea clubului, iar acum chiar a suspendat această finanţare, condiţionând reluarea finanţării de respectarea înţelegerii şi de catre Consilul Judeţean Brăila.
- starea dezastruoasă a infrastructurii sportive a descurajat iniţiativele avute de conducerea clubului, de a atrage noi investitori strategici la echipă.
- finanţarea insuficientă, asigurând abia un nivel de avarie, nu a permis asumarea unor obiective de performanţă mai înalte care să atragă din nou spectatorul brăilean pe stadion. De foarte mulţi ani fotbalul brăilean se află într-un cerc vicios: o finanţare insuficientă are drept consecinţă neputinţa de a avansa ca obiectiv promovarea în Liga 1, iar lipsa acestui obiectiv a îndepărtat suporterii brăileni de lângă echipă.
Această scrisoare este în acelaşi timp şi o invitaţie pentru participarea la o nouă dezbatere publică legată de viitorul echipei.
Facem apel, pe această cale, la toţi factorii de decizie ai judeţului şi oraşului nostru, la toţi oamenii de fotbal şi, nu în ultimul rând, la suporteri şi la opinia publică, să participe la o viitoare dezbatere publică, o întâlnire într-un cadru lărgit (data, locul şi ora vor fi anunţate în timp util), pentru a stabili modalitatea prin care tradiţia fotbalistică a Brăilei poate fi dusă mai departe sau, dimpotrivă, oprirea definitivă a activitţăii clubului.
Nu credem ca la momentul actual, când peste tot în Romănia se pune accent pe pastrarea şi consolidarea valorilor sociale, culturale şi chiar sportive, cineva va dori să îşi asume, în faţa generaţiilor viitoare, decizia de a renunţa atât de uşor şi fără a epuiza toate variantele posibile de susţinere, la o istorie sportivă care face cinste de peste 93 de ani Brăilei şi brăilenilor, şi care duce, de una singură, de atâţia ani, stindardul brăilean pe scena fotbalistică a ţării!
DECIZIA APARŢINE TUTUROR!