Mergi la conţinutul principal

Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie. Efecte

• vorbim de o creştere a venitului brut de la 2.080 lei la 2.230 de lei • pentru angajaţii cu studii superioare salariul minim brut rămâne de 2.350 lei

 

Salariul minim pe economie s-a majorat de la 1 ianuarie de la 2.080 lei la 2.230 lei brut. Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până acum, la 1.346 de lei, potrivit economica.net.

Decizia a fost luată pe 13 decembrie 2019, atunci când noul Executiv a aprobat Hotărârea de Guvern nr. 935 din 2019 care prevede creşterea salariului minim pe economie pentru studii medii şi normă întreagă. Pe 16 decembrie, HG nr. 935 din 2019 privind majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial în partea I, nr. 1010.

În ceea ce priveşte salariul minim pentru cei cu studii superioare, care au vechime în muncă de cel puţin 1 an, acesta se menţine la 2.350 lei brut. Pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată rămâne tot la 3.000 lei lunar.

 

Ce efecte va produce creşterea salariului minim

 

Potrivit unei analize economica.net, creşterea salariului minim pe economie la 2.230 de lei din 1 ianuarie 2020 produce o serie de efecte. Una ar fi majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2020, fiindcă acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2020. De asemenea va creşte baza de calcul al CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul la care contribuabilii plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2020. Un alt efect este creşterea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2020 şi creşterea contribuţiilor sociale plătite de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2020 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Lista schimbărilor continuă cu creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele fără venituri care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Statisticile arată că aproximativ 24% dintre angajaţii din România câştigă lunar salariul minim pe economie. Vorbim de circa 1,37 de milioane de salariaţi care încasează salariul minim pe economie, la care se adaugă aproape 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro