Patronatele şi reprezentanţii Guvernului au votat pentru creşterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/lună, începând cu 1 mai, în timp ce partea sindicală a votat împotrivă, a declarat Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român şi al Consiliului Economic şi Social, la finalul şedinţei CES.
„Am avut şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social al României în care s-a discutat salariul minim pe economie, hotărârea de Guvern. Partea sindicală, am aici un reprezentant al părţii sindicale, Liviu Apostoiu (vicepreşedinte CNS Cartel Alfa n.r.) a votat împotrivă, menţinându-şi propunerile de la început. Partea patronală a votat pentru data de 1 mai, aşa cum este hotărârea de Guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluţii de micşorare a taxelor şi impozitelor pe salariu, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală a votat pentru", a spus Florian Costache.
Acesta a explicat că avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate să ţină cont sau nu de acest aviz. Reprezentantul părţii sindicale a explicat că îşi menţine poziţia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.
Întrebat ce vor face sindicatele în cazul în care se va aplica această formă a hotărârii cu privire la salariul minim, Apostoiu a precizat că decizia va fi luată după aprobarea hotărârii în şedinţa de Guvern.
Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.
Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.