Salariul minim de 1.080 lei, pentru angajatii cu studii superioare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salariul minim de 1.080 lei, pentru angajatii cu studii superioare

Salariul minim pentru angajatii cu studii superioare atit din sectorul privat, cit si pentru bugetari, incadrati pe functii care necesita astfel de studii va creste de astazi cu 8 procente, ajungind de la 1.000 lei la 1.080 lei. Asta in contextul in care categoria de personal mentionata anterior beneficiaza de un indice de ierarhizare 2, aplicat la noul salariu minim brut pe tara - 540 lei, valabil de la 1 octombrie. Decizia a fost luata la nivel national de catre partenerii de dialog social, la mijlocul acestui an, prin semnarea unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca 2007 - 2010 si prevede o crestere graduala pe o perioada de mai multi ani.
Astfel, pentru circa 15.000 de salariati necalificati din Braila, 1 octombrie 2008 aduce o crestere salariala generata de stabilirea unei valori mai mari decit in ianuarie 2008 a indicatorului salariu minim brut pe tara. Potrivit legislatiei in domeniu si in concordanta cu intelegerea dintre Guvern, sindicate si patronate, muncitorii necalificati vor fi remunerati din aceasta luna cu 540 lei pentru un program complet de lucru de 170 ore, fata de 500 lei cit a fost din ianuarie 2008 pina la finele lunii septembrie.

Circa 15.000 de salariati braileni declara ca primesc salariul minim pe economie

Revenind la situatia din aceasta luna, important de subliniat este ca aplicarea noului indicator ar trebui sa aduca proportional modificari in acelasi sens si pentru celelalte categorii de salariati - muncitori calificati, personal administrativ si personal de specialitate -, in cazul carora Contractul Colectiv de Munca la nivel National 2007 - 2010 stabileste o serie de indicatori de ierarhizare care determina fiecarei categorii in parte nivelul minim de salarizare (vezi tabel).
Astfel, din aceasta luna, salarizarea minima pentru muncitorii calificati, precum si pentru personalul administrativ cu studii liceale ar fi de 648 lei, in timp ce pentru cei cu studii postliceale minimul ar fi de 675 lei. Pe treapta superioara de ierarhizare, cu un minim de 702 lei, apare personalul de specialitate avind ca pregatire scoala de maistri, urmat de personalul cu studii superioare de scurta durata cu 810 lei. Cel mai avantajat ramine personalul incadrat pe functii care necesita studii superioare, pentru care salariul minim va fi de 1.080 lei. Toate aceste calcule sint bazate pe ierarhizarea stabilita prin CCM la nivel national, care stabileste pentru fiecare categorie de salariati anumiti coeficienti de departajare de la 1,2 pina la 2, ce se aplica salariului minim brut pe tara.
Potrivit intelegerii dintre sindicate, Guvern si patronate, salariul minim se majoreaza la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an, pentru a se apropia la jumatate din salariul mediu. Concret, pentru 2010 s-a convenit asupra unei majorari a salariului minim pe economie la 730 lei, pentru 2011 de 860 lei, 2012 - 1.030 lei, 2013 - 1.190 si 2014 pentru 1.325 lei.
Statisticile la nivel national indica faptul ca, in prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion de angajati, adica putin peste 10% din totalul salariatilor din economie, mai precis circa 4,7 milioane de persoane, dintre care aproximativ 15.000 sint din Braila. Cele mai importante domenii in care ponderea angajatorilor remunerati cu salariul minim este ridicata, sint industria usoara, industria hoteliera, precum si alimentatia publica.

CASETA 1

foto 01salar1 : Dumitru Vaduva, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Braila

ITM Braila asteapta angajatorii sa inregistreze majorarile salariale

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila a explicat ca asteapta in perioada urmatoare ca angajatorii care au salariati incadrati cu salariul minim pe economie sa vina si sa modifice contractele de munca ale acestora. In acest sens, la sediul institutiei de pe Calea Calarasilor vor fi deschise mai multe ghisee, unde angajatorii sa poata veni si sa inregistreze actele aditionale la contractele individuale de munca. "In conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, este de 540 lei, incepind cu 1 octombrie 2008. Prevederile referitoare la salariul de baza minim brut se aplica atit pentru salariatii din sectorul privat cit si cel bugetar. In acest context, angajatorii vizati de noile prevederi in vigoare in ceea ce priveste salariul minim brut pe tara garantat in plata sint asteptati la sediul nostru de pe Calea Calarasilor, pentru a depune actele aditionale la Contractele Individuale de Munca", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspectorul sef al ITM Braila. In plus, sursa citata a precizat ca in cazul in care angajatorii nu respecta aceasta obligatie sint pasibili de amenzi contraventionale in cuantum de la 1.000 la 2.000 lei. Vaduva a mai precizat ca institutia isi va adapta programul de lucru pentru a face fata unor eventuale aglomerari la biroul unde se inregistreaza si depun actele.

CASDETA 2

Iata care sint treptele de salarizare, asa cum sint ele prevazute in Contractul Colectiv de Munca:

a) muncitori:
1. necalificati ^ 1,
2. calificati ^ 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala ^ 1,2
2. postliceala ^ 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri ^ 1,3;
2. studii superioare de scurta durata ^ 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare ^ 2.

* Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 540 lei, incepind cu 1 octombrie 2008.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro