Salariul mediu net al brăilenilor se menține la coada clasamentului național | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salariul mediu net al brăilenilor se menține la coada clasamentului național

* cele mai mari salarii din România continuă să fie cele din IT și sistemul medical, iar cel mai bine plătiți sunt bucureștenii, clujenii și timișorenii

 

Brăilenii se mențin, în continuare, în topul celor mai prost plătiți români, în condițiile în care, potrivit statisticilor, firmele din București, Cluj și Timiș oferă cele mai atractive salarii, iar cel mai bine plătiți sunt românii care își desfășoară activitatea în tehnologia informației (IT).

Astfel, potrivit Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), câștigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iulie 2021, la nivelul județului, a fost de 4.593 lei, iar cel net de 2.759 lei. La aceeași dată, dar la nivel național, câștigul salarial mediu brut realizat a fost de 5.780 lei (cu doar 1 leu mai mare decât în luna iunie 2021), iar cel net de 3.545 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă, cu 4 lei (plus 0,1%). 

”În agricultură, silvicultură și pescuit, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.813 lei, cu 3,8% mai mare decât cel realizat la nivel național (4.639 lei). În industrie și construcții, câștigul mediu brut a fost de 4.466 lei, cu 12,8% mai mic decât cel realizat la nivel național (5.120 lei). În servicii, câștigul mediu brut a fost de 4.613 lei, cu 25,4% mai mic decât cel realizat la nivel național (6186 lei )”, precizează reprezentanții DRS Brăila.

Mult mai importante sunt, însă, evoluțiile indicilor care arată puterea de cumpărare. Astfel, potrivit datelor centralizate la nivel național, indicele câștigului salarial real, pe scurt raportul dintre salariu și prețuri, a crescut, în luna iulie, cu doar 0,1% față de acceeași perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu 0,9% față de luna precedentă.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8.709 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.914 lei).

Potrivit presei naționale, la ora actuală, firmele din București și din județele Cluj și Timiș continuă să ofere cele mai bune salarii din România. Aici, salariul mediu la angajare pleacă de la 950 de euro și se apropie de 1.400 de euro. Deși angajații din domeniul IT sunt cel mai bine plătiți, salariile acestora diferă de la un județ la altul.

Companiile mari se concentrează în marile orașe, în timp ce în cele mici, un IT-ist are mai puține șanse și se poate angaja, poate, în mentenanță. Pentru același job, spre exemplu, un IT-ist din București primește la angajare un salariu mediu care depășește 950 de euro și poate ajunge până aproape de 1.400 de euro, în timp ce unui IT-ist din Vrancea i se oferă chiar și de trei ori mai puțin. Dincolo de aceste diferențe, însă, IT-iștii rămân în continuare cel mai bine plătiți angajați din România.

În ultimii doi ani, salariul mediu net a crescut, la nivel național, cu 25 de procente, dar diferențele în funcție de județ și domeniu au rămas majore. Dacă ar fi să facem un ”portret robot” al românului care primește cel mai mare salariu la angajare atunci acesta muncește în București, este IT-ist sau medic și are un salariu mediu care pleacă de la 957 de euro. În schimb, românul care primește cea mai mică ofertă salarială este din Covasna și muncește în domenii precum producție - pe partea de logistică, HoReCa sau construcții - pe partea de instalații. Acesta are un salariu de maximum 329 de euro. Nici Brăila nu stă mai bine, situându-se, constant, în ultimele cinci județe cu cele mai mici salarii din țară.

Studiile arată că, dacă înainte de pandemie angajatorii se întreceau în bonusuri în bani, abonamente la săli de fitness sau pachete de servicii medicale, criza sanitară a schimbat acest concept. Acum românii vor zile în plus de concediu, program flexibil sau cursuri de dezvoltare personală și profesională.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro