Mergi la conţinutul principal

Salariul mediu la Brăila, mult sub media națională

* datele statistice centralizate la nivelul lunii noiembrie 2020 indică un salariu mediu net al brăilenilor de 2.871 lei, în timp ce, la nivel național, salariul mediu net consemnat era 3.411 lei * cel mai prost o duc salariații brăileni din industrie și construcții, care au salarii cu 24% mai mici față de media pe țară * sunt, însă, și domenii unde brăilenii au lefuri mai mari decât media națională: agricultura, silvicultura și piscicultura

 

Brăilenii continuă să fie ultimii la salarii. Că este așa, o dovedesc ultimele statistici. Nu este de mirare că, în ultimii douăzeci de ani, s-a înregistrat un adevărat exod al tinerilor de la Brăila, destinația finală fiind capitala sau județele din Ardeal, dar mai ales țările din vestul Europei.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), salariul mediu brut realizat în luna noiembrie 2020, la Brăila, a fost de 4.740 lei, iar cel net de 2.871 lei. La aceeași dată, dar la nivel național, salariul mediu brut a fost de 5.565 lei, iar cel net de 3.411 lei. Diferența este evidentă. Situația este, totuși, diferită, dacă ne raportăm la domenii de activitate.

"În agricultură, silvicultură și pescuit, câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna noiembrie 2020, de 5.172 lei, cu 18,6% mai mare decât cel realizat la nivel național (4.360 lei). În industrie și construcții, însă, câștigul mediu brut a fost de 3.722 lei, cu 23,9% mai mic decât cel realizat la nivel național (4.892 lei). În servicii, câștigul mediu brut, la Brăila, a fost de 5.253 lei, cu 12,2% mai mic decât cel realizat la nivel național (5.983 lei )", precizează surse din cadrul DRS Brăila.

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, numărul salariaților brăileni era estimat la 69.900 persoane (aproximativ egal cu cel din luna precedentă). Din aceștia, 57,5% activau în servicii, 36,6% în industrie și construcții și doar 5,9% în agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit.

Potrivit specialiștilor Direcției Regionale de Statistică Brăila, în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, operative pot prezenta un grad de fiabilitate, acuratețe, completitudine și comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăților apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg teritoriul României.

"Aceste dificultăți au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea, de cele mai multe ori subită, a anumitor unități economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituțiile cu atribuții în domeniu, de suspendarea temporară a activității unui număr semnificativ de unități economico-sociale sau chiar de încetarea activității unora dintre acestea. În câștigul salarial mediu lunar sunt cuprinse și sumele plătite salariaților pentru șomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", precizează sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro