Statul încurajează angajatorii să primească la muncă, pe o perioadă de cel puţin 6 luni, absolvenţi de învăţământ superior fără experienţă. În acest sens, Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila aminteşte angajatorilor brăileni că din 12 martie 2014 a intrat în vigoare Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, un act normativ care reglementează perioada de 6 luni de debut în profesie.
Astfel, patronii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu 750 lei, reprezentând de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Reprezentanţii AJOFM atrag atenţia că angajatorii nu pot primi dublă finanţare pentru aceeaşi persoană angajată. "Angajatorii care beneficiază de aceste facilităţi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale stagiarilor pe perioada contractului de stagiu încheiat. Suma lunară precizată anterior nu se acordă angajatorilor ca autorităţi publice sau instituţii, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în comunicatul de presă.
Ce este un stagiar?
Stagiar este debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepţia celor care dovedesc că au desfăşurat, potrivit legii, activitate profesională în acelaşi domeniu, anterior absolvirii. Perioada de stagiu este de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care, prin legi speciale este prevăzută o altă perioada de stagiu, fiind reprezentată de perioada de timp cuprinsă între data angajării şi data finalizării stagiului, care se încheie cu eliberarea unui certificat/unei adeverinţe semnat/semnate de angajator.
Potrivit actului normativ, scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă, pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi dobândirea de experienţă şi vechime. În aceeaşi hotărâre se mai arată că stagiarul, pe perioada stagiului, se obligă să presteze muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu, în baza unui contract individual de muncă şi a contractului de stagiu.