Salariile gospodarilor de la SUPAGL Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salariile gospodarilor de la SUPAGL Brăila

• consilierii municipali au aprobat, recent, noile salarii pentru personalul din cadrul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila • directorul Dumitru Munteanu se află în vârful piramidei salariale cu o leafă lunară brută de 13.062 lei (peste 7.600 lei net), faţă de 12.559 lei cât lua până în ianuarie • însă nici personalul de la coada clasamentului nu stă prea rău: un îngrijitor încasează o leafă lunară brută de 2.621 lei, iar un şofer poate primi chiar şi 4.077 lei brut pe lună

 

Membrii CLM Brăila au spus «DA» măririlor salariale pentru angajaţii din cadrul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL). Pe scurt, aceştia au aprobat un proiect care adaptează grila salarială la salariul minim pe economie şi legislaţia privind indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă.

Din raportul proiectului aprobat de consilieri aflăm că, printr-o hotărâre de CLM din 18 iulie 2018, s-a aprobat organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale SUPAGL Brăila. Astfel, în prezent serviciul funcţionează cu un număr de 96 posturi, din care 11 de conducere şi 85 de execuţie. Din toate acestea, 27 posturi sunt vacante. Trebuie subliniat şi că salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii. Fiecărei funcţii, fiecărui grad/treaptă profesională îi revin 5 gradaţii, corespuzătoare tranşelor de vechime în muncă, cu excepţia funcţiilor de conducere pentru care gradaţia este inclusă în indemnizaţia lunară/salariu de bază. De asemenea, persoanele desemnate pentru acordarea vizei de control financiar preventiv beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 5% pe perioada exercitării acesteia.

Acestea fiind spuse, aşa cum prevede Legea salarizării unitare, în vârful piramidei salariilor SUPAGL se află directorul Dumitru Munteanu (consilieri judeţean PSD). La gradul II, cu un salariu propus la gradaţia 5 şi un coeficient de 6,28 acesta primeşte 13.062 lei lunar brut, începând cu 1 ianuarie. Deci undeva peste 7.600 lei în mână. În 2017 directorul SUPAGL avea o leafă brută de 12.559 lei pe lună. Ei bine, nici directorul economico-administrativ (adjunct) nu stă rău. Tot la gradul II, acesta ia 12.771 lei burt (înainte avea 12.274 lei brut), deci cam 7.400 lei net, la fel ca directorul tehnic (adjunct) grad II. Un şef serviciu grad II primeşte 11.669 lei brut (avea 11.229 lei brut), deci undeva la 6.800 lei în mână, iar un şef de birou grad II - 11.003 lei (avea 10.583 lei brut), puţin peste 6.400 net. Toate aceste posturi de conducere sunt încadrate la nivelul studiilor superioare. De reţinut că  în salariul de bază pentru funcţiile de conducere la gradul II este inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă la nivel maxim, conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

Ce lefuri au cei de pe funcţiile de execuţie la SUPAGL Brăila

Un auditor intern (gradul IA) are un salariu de bază propus la gradaţia 0, de 7.613 lei. Până la adoptarea acestei hotărâri salariul brut era de 7.315 lei pe lună în cazul acestei poziţii. Un auditor intern gradul I ia 7.072 lei brut pe lună, un auditor intern gradul II are 6.365 lei. Un inspector de specialitate, referent de specialitate gradul IA primeşte 7.946 lei brut, un inspector de specialitate, referent de specialitate gradul I - 6.531 lei brut, un inspector de specialitate, referent de specialitate gradul II - 5.824 lei. Un inspector de specialitate, referent de specialitate debutant - 3.806 lei brut.

Tot în această categorie intră şi juriştii. Din 2019 un consilier juridic gradul IA primeşte o leafă lunară brută de 7.072 lei la SUPAGL Brăila, unul de gradul I - 6.531 lei, gradul II - 5.824 lei, în timp ce un debutant - 3.806 lei.

Un referent, inspector subinginer gradul IA primeşte 4.243 lei brut, gradul I - 4.077 lei brut, gradul II - 3.203 lei brut, în timp ce un debutant - 2.642 lei brut. De reţinut totuşi că această categorie este încadrată la studii de scurtă durată. În ceea ce priveşte categoria referent, inspector, arhivar, referent casier gradul IA, discutăm despre 4.243 lei brut, iar la gradul I - 4.077 lei brut, gradul II - 3.203 lei, în timp ce un debutant - 2.642 lei brut. Aici încadrările sunt pentru studii medii.

Un administrator de gradul I, tot cu studii medii, primeşte 4.077 lei brut pe lună, în timp ce unul de gradul II - 3.203 lei brut.

Nici job-urile de la baza piramidei SUPAGL nu sunt remunerate prea prost. Un îngrijitor încasează o leafă lunară brută de 2.621 lei brut, un îngrijitor debutant - 2.246 lei brut. Un şofer I - primeşte 4.077 lei brut pe lună, iar un şofer II - 3.203 lei pe lună. Un muncitor calificat I încasează o leafă lunară brută de 4.077 lei, asta în timp ce până în ianuarie 2019 pentru acest post salariul brut era de 3.914 lei.  Un muncitor calificat II ia 3.203 lei brut, un muncitor calificat III - 3.016 lei, un muncitor calificat IV - 2.621 lei, iar un muncitor necalificat - 2.621 lei brut (înainte avea 2.527 lei brut). Toţi aceştia fiind încadraţi la studii medii sau generale.

 

Ceartă între primar şi consilierii PNL la proiectul privind salariile SUPAGL

Subiectul privind salariile a stârnit la şedinţa respectivă o serie de contre între edilul-şef Marian Dragomir şi consilierii municipali PNL. Liberalul Adrian Tabarac a precizat că în Legea 153/2017 scrie foarte clar că ierarhizarea funcţiilor se face în funcţie de studii, în timp ce în proiectul privind salariile la SUPAGL se precizează că există coeficienţi identici la cei cu studii superioare de scurtă durată precum şi la cei cu studii medii. Asta deşi în lege scrie foarte clar că salarizarea se face ţinând cont şi de nivelul de studii. Tabarac a solicitat un amendament pentru rectificarea acestei probleme, însă secretarul municipiului Ion Drăgan a explicat că în cazul SUPAGL există o situaţie particulară. Mai mult, a punctat că pe rolul instanţelor de judecată se află o contestaţie cu privire la hotărârea anterioară privind salariile, soluţionată favorabil pentru Consiliul Local Municipal de către Tribunalul Brăila. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Galaţi aşteptând să se acorde un termen. În atare condiţii, Drăgan a propus aşteptarea soluţiei finale a instanţei înainte de a adapta proiectul.

“Mai aveţi un amendament? Colega de la PNL nu v-a transmis faptul că a pierdut în instanţă?”, a declarat Dragomir, asta după ce înainte avusese un alt schimb de replici ironice, în care îi acuzase pe liberali că nu îşi fac temele înainte de a ridica diverse probleme în CLM. Replica i-a iritat la culme pe consilierii liberali, Petrică Popa ameninţând chiar că toţi consilierii PNL vor părăsi sala de şedinţe dacă jignirile din partea edilului-şef vor continua.

“Vă rog să vă revizuiţi poziţia faţă de consilierii liberali! Este inadmisibil ceea ce faceţi dumneavoastră! Inadmisibil! Chiar dacă sunteţi primarul Municipiului Brăila, noi avem nevoie aici de a dezbate o problema. Tot timpul ne jigniţi pe toţi consilierii liberali, spunându-ne că suntem în eroare, că suntem proşti, că suntem idioţi! Este inadmisibil modul dumneavoastră de a vă manifesta!”, a declarat Popa.

La rândul său, liderul grupului PSD Sorin Boşneag a sărit în apărarea primarului, punctând că liberalii nu fac altceva decât să se întreacă pentru a vedea care îl enervează mai repede pe Marian Dragomir, în loc să ceară lămuriri la Comisiile de specialitate.

În cele din urmă, proiectul privind noile salariile SUPAGL Brăila a fost aprobat cu 24 voturi “pentru” şi o abţinere din partea consilierului PND Bogdan Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro