Salarii obligatorii în agricultură | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Salarii obligatorii în agricultură

* de la 1 iunie, angajații din agricultură vor primi cel puțin 3.000 de lei brut pe lună * asta după ce Legea 135/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial * potrivit noului act normativ, angajații din agricultură și industria alimentară vor primi de la angajatori cel puțin salariul minim brut de 3.000 de lei pe lună * alte avantaje: scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuției la fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS) și reducerea contribuției la fondul de pensii (CAS) de la 25% la 21,25% * angajatorii salută adoptarea noului act normativ, dar, totodată, spun că nu vor face față cheltuielilor, din cauza scumpirii combustibililor și îngrășămintelor * seceta face, deja, ravagii, în culturile de grâu * "Este un moment greu pentru agricultură", ne-a declarat agronomul Nicu Bogdan, care administrează 500 de hectare de culturi în județul Brăila

 

Vești bune pentru brăilenii care vor să-și găsească un loc de muncă în sectorul agricol, atât de greu încercat din cauza secetei care afectează, deja, partea de sud-est a României, inclusiv județul Brăila.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, zilele acestea, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 135/2022, prin care, începând cu data de 1 iunie 2022, angajații din agricultură și industria alimentară vor primi de la angajatori de la 3.000 lei în sus pe lună.

"Pe lângă o serie de facilități fiscale acordate angajatorilor, precum și salariaților din aceste două sectoare de activitate ale economiei naționale, potrivit reglementărilor cuprinse la art. I-II din acest act normativ, legiuitorul a statuat că, începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la sfârșitul anului 2022, pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru, în medie, de 167,333 ore pe lună, reprezentând, în medie, 17,928 lei/oră", ne-a precizat, în comunicatul trimis pentru publicare, Liviu Arhire.

De asemenea, potrivit noului act normativ, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

Noul act normativ coincide cu criza alimentară provocată de războiul din Ucraina și cu majorarea prețurilor la combustibili și îngrășăminte. Cu toate acestea, nu le dă de ales angajatorilor din sectorul agricol, pentru că nerespectarea prevederilor art. III din lege constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 260 alin. 1 lit. a din Legea nr.53/2003 republicată (Codul Muncii), cu modificările și completările ulterioare ("nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară se sancționează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei") și atrage după sine anularea facilităților fiscale.

Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, prin intermediul Legii nr. 135/2022, sunt semnalate următoarele avantaje: un venit minim lunar brut pentru angajați, de minim 3.000 lei; scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuției la fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS); reducerea contribuției la fondul de pensii (CAS) de la 25% la 21,25% (această diminuare de 3,75% se adresează componentei pensiei de stat, administrată privat); avantajele fiscale se aplică angajaților cu salarii brute cuprinse între 3.000-30.000 lei.

Angajatorii din agricultură salută adoptarea noului act normativ, dar, totodată, spun că nu vor putea face față cheltuielilor, din cauza scumpirii combustibililor, pieselor de schimb de la utilaje și, mai ales, a îngrășămintelor, ale căror preț a explodat după invazia trupelor rusești în Ucraina.

"Măsura luată este bună și nu prea. De exemplu, ca agricultor, este greu să-i poți oferi un salariu de 3.000 de lei brut unui paznic. Pentru ceilalți angajați, însă, este o măsură salutară. Acum este un moment greu pentru agricultură, un moment de nesiguranță. Toate s-au scumpit în mod necontrolat, iar culturile sunt compromise din cauza secetei prelungite. Îngrășămintele s-au scumpit de circa trei ori și vă dau un singur exemplu: dacă, anii trecuți, înainte de scumpiri, cumpăram azotatul de amoniu cu 1.200-1.500 de lei tona, acum îl găsesc cu 5.000 de lei tona. Prețul motorinei aproape că s-a dublat. Cum putem acoperi cheltuielile, inclusiv cele legate de salarii, dacă recolta de grâu este, deja, compromisă din cauza secetei prelungite, iar celelalte culturi vor fi și ele afectate dacă nu va ploua? Avem, deja, pierderi de 5.000 de lei la hectar", ne-a declarat agronomul Nicu Bogdan, administratorul SC "Iosiflor" SRL, societate cu profil agricol, care are în administrare circa 500 de hectare de teren arabil - parte din acestea luate în arendă - cu peste 25 de angajați și care folosește, de asemenea, munca a peste 30 de zilieri.

 

 

Și salariul de bază lunar brut poate fi majorat, dar voluntar

Pe de altă parte, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, tot de la 1 iunie, angajatorii pot majora voluntar salariul minim brut pe economie, care este, acum de 2.550 lei, în baza OUG nr. 67/2022.

Astfel, potrivit OUG 67/2022, salariul de bază lunar brut poate fi majorat voluntar, de la data de 1 iunie a.c., cu suma de 200 lei (de la 2.550 lei  la 2.750 lei) prin act adițional de modificare a Contractului Individual de Muncă - CIM. Suma de 200 de lei adăugată la salariul brut este scutită de impozit și contribuții sociale și se aplică numai salariaților care lucrează cu normă întreagă la locul de muncă unde dețin funcția de bază. Totodată, potrivit actului normativ, majorarea de salariu se aplică numai salariaților care au salariul minim brut pe țară, de 2.550 lei, sau noilor angajați, fiind valabilă numai pentru perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro