Mergi la conţinutul principal

Salarii mai mari pentru actorii braileni

Reprezentantii sindicatului din teatrul brailean au avut, recent, o discutie cu primarul municipiului, pe tema unor posibile majorari salariale. Pentru ca pe partea de sporuri deja primesc tot ce se poate da, ei i-am propus lui Simionescu o modificare a statului de functii, astfel incit o parte dintre angajati sa poata fi incadrati la catogorii superioare, mai bine platite. "Am discutat pe o formula de salarizare pe care dumnealor o doresc pentru perioada urmatoare, nu in sistemul de majorare de 50%, ca la cadrele didactice, ci in ideea de aplicare a unor grile care sa le permita unor oameni care sint de 20 de ani sau de 30 de ani in teatru sa acceada la niste categorii de salarizare superioare. Vom analiza grila de salarizare si o sa incercam ca bugetul anului 2009 sa aduca o astfel de imbunatatire in veniturile dumnealor. Din Contractul Colectiv de Munca pe care mi l-au prezentat rezulta ca exista o serie intreaga de sporuri, pe care ei le primesc. Problema este grila de salarizare, pentru ca daca teatrul are in schema un post de categoria 2, acel cineva de pe postul respectiv trebuie sa moara sau sa plece, pentru ca altcineva care este la baza, sa poata sa urce in schema. Deci, trebuie sa aprobam o modificare a statului de functii, care este de competenta noastra. Daca discutam despre salarii, ei spun ca acestea pornesc de la 600-700 lei si se duc catre 900-1000 lei. Trebuie sa spun insa ca aceste salarii se iau in conditiile in care teatrul din Braila, dincolo de o serie intreaga de aprecieri care tin de subiectivismul fiecaruia dintre noi, isi face treaba si actorii isi fac treaba. Eu le-am spus ca pentru anul 2009 am in vedere, pe o finantare multianuala, sa ne ocupam si de reabilitarea unor zone din teatru, pentru ca de 20-25 de ani, acolo, din punct de vedere constructiv, nu s-a intimplat nimic. Partea de jos are din nou probleme legate de infiltratii, hidroizolatie, acoperisul teatrului nu are ignifugare si Doamne fereste, sa se intimple ceva, acum, de cind cu reabilitarea strazii Republicii, partea de apa si canalizare o rezolvam, ca acum vreo doua-trei saptamini, subsolul a fost inundat", a declarat ieri primarul, in cadrul unei conferinte de presa.
El a explicat ca are de gind sa rezolve, odata pentru totdeauna si problema conducerii teatrului, dat fiind ca se merge de prea mult timp pe sistemul de interimat: "Sigur, au fost scoase in evidenta si alte aspecte si am spus ca trebuie sa luam o hotarire si in ce priveste managementul teatrului, pentru ca avem acolo de mai bine de doi ani un management provizoriu, pentru ca la concursurile care s-au organizat nu a fost o participare... ma rog, ori nu a fost deloc ori a fost una necorespunzatoare. Deci, va trebui sa discutam si de un program de management, pe care cei care se vor angaja la conducerea teatrului sa-l implementeze".

"De multe ori, cind sint invitat la spectacole, intreb: "iar imi pui ceva, sa plec de acolo cu capul mare?""

L-am intrebat pe Aurel Simionescu daca isi mentine intentia de a face o analiza a situatiei, in cazul spectacolului "Omul-perna", care l-a contrariat pe deputatul Mihai Tudose, pe motiv ca piesa a fost promovata in rindul liceenilor, desi, dupa parerea acestuia, este un spectacol deocheat. "Da, vom face analiza si ati vazut ca regizorul respectiv chiar a spus ca "da, de obicei pun o pastila, cu "interzis copiilor sub 15 ani", dar la Braila am zis ca este un teatru mai mic si vine putina lume". Eu va promit cu toata responsabilitatea ca pentru anul viitor, fiecare piesa care va fi pusa in scena va avea un libret, in care sa se spuna in zece fraze, despre ce este vorba. Nu mi-a venit mie aceasta idee, s-a mai facut asa ceva, chiar la ultimul Festival de teatru de la Braila a fost un caiet de scena in care s-a scris ce contine piesa, care este subiectul. Aceste caiete vor fi puse la dispozitia publicului, astfel incit fiecare sa stie despre ce este vorba si daca este interesat de o astfel de piesa, se duce la teatru, daca nu, nu. Lumea va face o alegere in cunostinta de cauza".
Intrebat daca a vorbit cu directorul teatrului, Veronica Dobrin, despre spectacolul amintit, edilul-sef a marturisit ca a avut discutii, deoarece de-a lungul timpului au mai fost si alte spectacole la care a avut unele rezerve: "Am discutat de mai multe ori, ca nu-i prima piesa la care am eu observatii. Eu nu sint cel care sa ies in public cu asemenea observatii, dar ei stiu bine opiniile mele vizavi de mai multe astfel de puneri in scena si nu numai ale teatrului din Braila, ci si ale altora, care vin din alte parti. Dar repet, tine de subiectiv, daca nu vreau eu sa ma duc, nu-mi place, nu ma duc, asta nu inseamna ca dvs. sau altcineva nu poate sa se duca. Eu nu spun ca nu-mi place mie si nu trebuie sa placa nimanui, este absurd asa ceva. Sa stiti ca eu de multe ori, cind sint invitat la spectacole, intreb: "iar imi pui ceva, sa plec de acolo cu capul mare?". Dar este pozitia unui om, daca discutam despre managementul teatrului si despre management artistic, este altceva. De aceea mi-am pastrat si rezerva de a face afirmatii publice pe aceste teme".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu