Dincolo de manifestarea de vointa a salariatilor concretizata prin constituirea PAS, acestia trebuie insa sa rezolve o problema deosebit de importanta: capitolul financiar, mai precis asigurarea resurselor financiare in vederea sustinerii ofertei economice pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni ale unitatii la care sint angajati.
Important de subliniat este ca AVAS a Intocmit un proiect de act normativ care prevede conditii stricte care vor fi respectate la privatizarea institutelor de cercetare. Potrivit acestuia, strategia de privatizare a unei societati comerciale de cercetare, dezvoltare, proiectare se va face In anumite conditii: cumparatorii trebuie sa pastreze profilul de activitate al societatilor din aceasta categorie, trebuie sa protejeze, sa valorifice si sa dezvolte drepturile de proprietate intelectuala existente In patrimoniul societatii si trebuie sa pastreze, de asemenea, numarul de salariati Incadrati pe functii de specialitate. De asemenea, o importanta deosebita in cintarirea ofertelor o va avea oferta tehnica care va detine o pondere de 60%, comparativ cu oferta financiara - 40%.
Potrivit informatiilor prezentate de catre autoritate, "Ceprohart" SA
Braila cu un capital social de 6,97 miliarde lei, a obtinut anul trecut
un profit de 189,4 milioane lei, cu un numar de 144 angajati, in timp ce in anul 2004 rezultatul exercitiului a fost tot profit de 33,1 milioane lei.
Reamintim ca printre societatile de cercetare din portofoliul AVAS se numara si "Ceprohart" SA Braila, unitate la care statul este actionar majoritar cu 58,77% din capitalul social. Cu privire la strategia de privatizare a firmei brailene, Directia de Comunicare din cadrul AVAS a subliniat ca unitatea este cuprinsa In prioritatea 2 a AVAS pentru anul 2006, prioritate care include 38 de institute de cercetare din intreaga tara, urmind a fi lansata la privatizare In cursul acestui an.