Mergi la conţinutul principal

Salariaţii brăileni din mediul privat au scăpat cu lefurile intacte

• patronii de la “Promex”, “VARD”, “Yazaki”, “Hercules”, “Braiconf” au făcut pasul în majorarea salariului brut pentru ca, în final, propriii angajaţi să încaseze cel puţin aceiaşi bani ca în decembrie 2017 • anterior şi institutul de cercetare “Ceprohart” anunţase că a făcut acelaşi demers în cazul angajaţilor săi   

 

Marii angajatori din mediul privat au încheiat sau sunt pe cale să încheie actele adiţionale la contractele individuale sau colective de muncă ale propriilor salariaţi astfel încât oamenii să regăsească atât pe fluturaşul de salariu, dar şi în cardul bancar, cel puţin aceeaşi leafă netă pe care au încasat-o în luna decembrie 2017. Practic angajatorii mari şi cu notorietate precum şantierul naval - “VARD Brăila”, “Promex”, “Yazaki Brăila”, sau “Braiconf” au făcut pasul să majoreze salariul brut pentru a compensa efectul transferului sarcinii fiscale salariale de la angajator la angajat. “Pentru companiile locale din mediul privat cu sindicate afiliate Blocului Naţional Sindical am semnale clare că actele adiţionale la contracte s-au încheiat deja sau sunt pe cale de a fi finalizate în sensul majorării salariilor brute ale angajaţilor pentru a nu avea aceştia de suferit ca urmare a măsurii fiscale privind trecerea obligaţiilor fiscale privind contribuaţia la fondurile speciale de la angajator la angajat. La «VARD Brăila», de exemplu, actele au fost deja perfectate. La fel, au fost semnate actele adiţionale şi la «Promex», «Braiconf», «Yazaki», în timp ce la operatorul portuar «Hercules» sindicatul este, la acest moment, în negociere cu patronatul dar nu se anunţă a fi probleme dat fiind faptul că angajatorul şi-a manifestat intenţia de a majora salariile brute astfel încât angajaţii să încaseze cel puţin aceleaşi salarii ca în decembrie 2017”, ne-a declarat Alexandru Gurgu, preşedintele structurii locale a confederaţiei sindicale Blocul Naţional Sindical (BNS).

La rândul său, liderul organizaţiei sindicale a angajaţilor grupului “Yazaki”, Andrei Bogdan, a explicat că pasul spre protecţia salariaţilor a fost făcut deja, urmând ca departamentul de Resurse Umane al firmei să perfecteze lucrurile la nivel de contracte individuale de muncă. “La noi s-a semnat pentru toate fabricile Yazaki, unde suntem noi ca sindicat, un adiţional la contractul colectiv de muncă încă din decembrie, prin care se ajustează brutul cu 20% ca să nu scadă netul ca urmare a măsurii fiscale aplicabile din ianuarie anul acesta. De altfel, şi compania avea în plan să facă acest pas adică totul s-a produs natural, pentru ca toţi salariaţii să fie protejaţi pe toate palierele organigramei. Iar protecţia este valabilă inclusiv la sporurile permanente şi cele ocazionale ale salariaţilor din sistem şi au fost ajustate. Noi urmărim implementarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă şi n-am sesizat vreo greşeală sau vreo scăpare în sensul ca vreunul dintre salariaţi să piardă vreun ban la salariu”, ne-a declarat sursa citată. 

Întrebaţi unde cred că ar exista riscul ca patronii să nu-şi protejeze salariaţii aşa cum s-a întâmplat la marile companii locale, cei doi lideri sindicali au spus că, cel mai probabil, acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul firmelor mici, indiferent de domeniul de activitate, tentaţia angajatorilor fiind aceea de a oferi totuşi oamenilor o compensaţie sub forma unor bonusuri sau prime de completare a salariului.

Reamintim că Guvernul Tudose a aprobat, pe finalul anului trecut, proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut au scăzut cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului (contribuţia la pensie şi la sănătate), iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro