Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sala Polivalenta - paradisul iubitorilor de catei

Braila a fost, duminica, gazda expozitiei chinologice nationale. In jurul orei 10.00, aproape 200 de catei din intreaga tara erau gata sa intre in competitie sa cistige titlul de cel mai frumos catel sau cea mai frumoasa catelusa, pentru rasa din care face parte sau sa obtina titlul de Best-ing show, adica cel mai frumos ciine al expozitiei, indiferent de rasa. Pe linga sala Polivalenta era agitatie mare. Ciini si oameni erau stresati, aveau emotii. Se discuta destul de mult despre pui, cum se ingrijesc si, mai ales, cit costa. Pentru puii din rasele cu talie mare pretul variaza intre 300 si 500 de euro, pentru cei de talie mica acest pret poate sa mai scada putin, sa ajunga pina la 200 - 250 de euro. Cei mai scumpi catelusi sint Boxerii, care pot ajunge si pina la 1.000 de euro din cauza conditiilor deosebit de dificile in care sint fatati. Daca la toate acestea se adauga hrana costisitoare, pentru ca un ciine cu pedigree nu poate fi hranit cu piine si mincare ramasa de la stapini, dresajul absolut necesar pentru a se prezenta frumos la concursuri si expozitii, eventualele ingrijiri medicale, se poate constata ca detinerea unui ciine de rasa este un lux.
La Braila, fata de anii trecuti, s-a putut remarca numarul mare de ciobanesti mioritici, rasa romaneasca omologata de doar citiva ani. Acesti ciini impresioneaza prin talie si prin blana lor deosebit de frumoasa, lunga si pufoasa. Multi au fost in competitie si Ciobanestii germani, Rottweilerii, Labradorii retriever si American Staffordshire Terrier. Vizitatorii au fost impresionati in special de o catea Ciobanesc mioritic, de la Birlad, care avea patru pui absolut adorabili in virsta de o luna si jumatate. Impresionant a fost si un Ciobanesc australian, dar si un foarte pufos si bine ingrijit Chow chow, cu blana roscata si cu limba violet, de la Iasi. Cei mai "chinuiti" de stapini, cu tot felul de pomezi, pudre si alte accesorii pentru ca blanita sa stea perfect la jurizare au fost cei patru West Highland White Terrier, catelusi vioi, care nu pareau foarte afectati de agitatia din sala Polivalenta, asa cum erau alti ciini de talie mai mare. Nu au lipsit nici cockerii, nici canicheii, insa in numar mai mic decit alta data. Foarte draguti si prietenosi s-au dovedit a fi si doi ciini din rasa Basset Hound, de la Bucuresti, Menta si Loial, de Ianca. Marii absenti au fost Ogarii afgani, anul acesta nefiind in expozitie nici macar un singur exemplar.
Cei aproape 200 de ciini au fost evaluati de trei arbitri: Zsolt Csaba Lokodi, Mihail Musat si Lavinia Steer. "Mai intii se executa un arbitraj pe rase, cu criterii foarte clare pentru fiecare sex si grupa de virsta, apoi pe grupe de ciini, iar in final se va alege un singur ciine, indiferent de rasa, dintre cei mai buni din rasa respectiva. Acesta va primi titlul de “Best-ing show” al expozitiei, iar ca premiu un televizor color oferit de Asociatia Chinologica Braila. Aici totul depinde de gustul arbitrului, aceasta alegere este subiectiva, insa de multe ori coincide cu gustul publicului. Acest ciine este ales de un singur arbitru. La aceasta competitie cateii nu trebuie sa execute anumite comenzi, este doar un concurs de frumusete" a precizat Valentin Dogaru, vicepresedintele Asociatiei Chinologice din Braila. Expozitia a inceput in jurul orei 10.00 si s-a terminat dupa-amiza tirziu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii