Mergi la conţinutul principal

SAJ Brăila a rămas fără o autospecială

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila va transfera către un spital de urgenţă din ţară una dintre cele 4 maşini de consultaţii la domiciliu ce i-au fost repartizate în 2007 de către Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii ministerului au anunţat, joi, că mai mult de jumătate dintre maşinile de consultaţii la domiciliu, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în 2007, au fost utilizate neadecvat de către serviciile judeţene de ambulanţă, astfel că s-a decis transferarea lor către spitale de urgenţă. Potrivit unui raport al comisiei de control desemnate de Ministerul Sănătăţii, în perioada 2007-2010, din totalul celor 250 de maşini, 152 nu au fost utilizate sau au fost folosite într-un mod limitat. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a dispus redistribuirea, în mai multe etape, a celor 152 autospeciale către alte servicii, unde maşinile vor funcţiona la capacitatea normală.

"Dacă ar fi fost utilizate corect, autospecialele ar fi trebuit să parcurgă mai mult de 10.000 de kilometri în cei trei ani de funcţionare, conform recomandărilor comisiei de specialitate în medicina de urgenţă şi dezastre. O parte dintre aceste maşini au mai puţin de 500 de kilometri parcurşi de la livrare, ceea ce demonstrează că serviciile de ambulanţă nu au prea efectuat consultaţii la domiciliu cu aceste mijloace de transport", spun reprezentanţii ministerului.

De partea cealaltă, conducerea SAJ Brăila arată că utilizarea limitată a celor 4 maşini, care au parcurs însumat 10.000 km, în cei trei ani, se datorează deficitului de medici. "Iniţial, aceste maşini au fost concepute să acorde consultaţii la domiciliu de către personalul de la Ambulaţă dar şi de Serviciul de Permanenţă şi de către medicii de familie. Deoarece costurile de întreţinere nu au putut fi suportate de către serviciul de permanenţă şi nici de medicii de familie, maşinile au rămas în exploatarea noastră. La SAJ Brăila sunt 6 medici, dintre care managerul şi directorul medical au specializare urgenţă însă, conform fişei postului, fac activitate administrativă, dar pot face şi gărzi, astfel încât rămân practic 4 medici care ar putea să deservească maşinile de consultaţii la domiciliu. Din cei 4, au rămas 3 deoarece, prin rotaţie, fiecare a fost trimis la un curs de specializare de câte un an. Oricum, la capitolul dotare cu ambulanţe, nu se pune problema că suntem deficitari", a precizat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila.

Primele 17 maşini vor fi transferate până în 10 iulie, prin proces verbal de predare-primire, fără plată, din custodia serviciilor de ambulanţă din Teleorman, Călăraşi, Dolj, Caraş Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa, Covasna, Harghita, Brăila, Constanţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea, în administrarea spitalelor de urgenţă din Bucureşti, Piteşti, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Bistriţa, Tg. Mureş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Neamţ şi Iaşi, pentru a fi utilizate în structurile regionale de intervenţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro