Mergi la conţinutul principal
7 ani pentru tentativă de omor

Sadism la Ianca

• un bărbat în vârstă de 62 de ani a încercat, în decembrie 2017, să-şi omoare soţia folosindu-se de cele mai sadice metode • după ce a atacat-o cu o oală de tuci, lovind-o în cap de mai multe ori, a încercat să o electrocuteze, însă siguranţele au decuplat circuitul electric • bărbatul a continuat actele de violenţă, înfăşurând cablul în jurul gâtului soţiei şi a târât-o din bucătărie până pe hol, unde a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele, după care a încercat, din nou, s-o electrocuteze, însă nici de această dată nu i-a reuşit planul • în ultimă fază, a luat un cuţit şi a vrut s-o taie, dar victima, cu ultimele puteri, s-a apărat • norocul femeii a fost că un vecin tocmai venise în curtea lor pentru a cere împrumut o bormaşină, iar fiica celor doi a reuşit să intre peste ei • agresorul s-a ascuns în baie, unde a încercat să se sinucidă • la momentul condamnării, bărbatul s-ar fi aflat internat la Spitalul Săpoca

 

Tentativă de omor plină de sadism comisă de un bărbat în vârstă de 62 de ani, la Ianca, în ziua Sfântului Ştefan din 2017. Acesta a încercat să-şi omoare nevasta prin mai multe modalităţi, cu o cruzime ieşită din comun: prin bătaie, lovire cu o oală de tuci, electrocutare şi înjunghiere. Femeia a avut zile, dar şi noroc: un vecin care venise în curtea soţilor pentru a împrumuta o bormaşină a alertat-o pe fiica acestora, care a încercat să intre peste părinţii săi, după ce a observat pete de sânge. Agresorul, ce se voia călăul propriei soţii, s-a oprit din actele de violenţă şi s-a refugiat într-o cameră, iar ceva timp mai târziu a încercat să se sinucidă înfigându-şi un cuţit în piept, însă a supravieţuit, căci vârful cuţitului nu a atins inima. După ce anchetatorii au stabilit pas cu pas ce s-a întâmplat în casa familiei Orăşanu, în ziua de 27 decembrie 2017, judecătorii l-au condamnat pe bărbat la 7 ani de închisoare şi, în acelaşi timp, l-au obligat să urmeze un tratament pentru afecţiuni psihice, mai ales că inculpatul a fost internat pe timpul cercetărilor într-un spital de specialitate. Totodată, bărbatul era cunoscut cu antecedente penale.

Soţii Orăşanu au divorţat în anul 1990, deoarece soţia îl acuza pe Vasile de infidelitate şi ieşiri violente, însă mulţi ani mai târziu s-au împăcat şi chiar s-au recăsătorit în 2013. Apoi, nevoile de zi cu zi i-au împins pe amândoi să plece în străinătate pentru a-şi câştiga pâinea şi ceva mai mult pentru a pune deoparte. Au plecat în locuri diferite, iar această separare l-a făcut pe Vasile să creadă că femeia nu-i mai este fidelă. Luna decembrie 2017 i-a prins pe ambii soţi în ţară, în casa lor din Ianca. Anchetatorii au stabilit că Vasile Orăşanu ar fi pus la cale planul sângeros cu câteva zile înainte de comiterea oribilelor fapte - omorârea soţiei urmată de sinuciderea lui -, dovadă fiind un bilet pe care scria cu litere de tipar că doreşte să fie incinerat şi că îi pare rău pentru ceea ce a făcut.

Anchetatorii au reconstituit minut cu minut cele întâmplate în ziua de 27 decembrie 2017, ziua în care Vasile Orăşanu a fost la un pas de a-şi duce planul la sfârşit. În jurul orei 13.00, femeia se afla în bucătărie pentru a pregăti masa. Bărbatul a venit la ea, cu gândul de a-i face rău, aşa că a încuiat uşa termopan şi a început să se certe cu consoarta. Nu a durat mult până când a pus mâna pe o oală din aluminiu, grea de aproape 1 kilogram şi prevăzută cu o coadă de vreo 11 centimetri. Vasile şi-a lovit soţia în reperate rânduri şi atât de tare cu acea oală, încât coada ceaunului a cedat, iar femeia a căzut la pământ.

 

A încercat s-o electrocuteze de două ori, după care a vrut s-o taie cu cuţitul

 

Electrician la viaţa lui, bărbatul a luat capătul neizolat al unui cablu cuplat la priză şi, ţinând în mână o bornă, a atins-o pe victimă cu intenţia de a muri amândoi în acelaşi timp. Planul i-a fost dat peste cap de siguranţele care au decuplat acel circuit ce le putea fi fatal. Numai că nici Vasile nu a renunţat: a luat cablul şi l-a înfăşurat în jurul gâtului soţiei, a târât-o din bucătărie pe hol, unde a bătut-o cu pumnii şi cu picioarele. Bărbatul a încercat, din nou, s-o electrocuteze pe victimă, folosind de această dată cablul de legătură dintre un generator de electricitate şi reţeaua imobilului. Însă, din fericire pentru victimă, cablul era prea scurt, iar când Vasile a tras puternic de el pentru a ajunge până la femeie, l-a desprins de la o bornă a tabloului electric. Văzând că nici aşa nu reuşeşte să-şi omoare soţia, a pus mâna pe un cuţit şi a încercat să o înjunghie. Cu ultimele puteri, femeia s-a apărat, astfel că s-a ales cu o tăietură la palma stângă.

În tot acest timp în care Vasile încerca să-şi pună în aplicare planul sadic, un vecin a venit în curtea soţilor Orăşanu, cu intenţia de a împrumuta o bormaşină. Omul a observat că uşa termopan era încuiată şi i-a spus fiicei celor doi, lucru ce i-a dat de bănuit acesteia din urmă. Fata a încercat să deschidă uşa, dar nu a reuşit, aşa că s-a uitat pe geam pentru a vedea ce se petrece în interior. Aşa a văzut perechea de papuci şi clama de păr ale mamei sale, dar şi pete de sânge. Speriată, aceasta a început să lovească uşa cu picioarele, reuşind într-un final să o deschidă, moment în care tatăl său a renunţat la intenţia de a-şi omorî soţia, a aruncat cuţitul în apropierea victimei şi a fugit în altă cameră. Fiica celor doi şi-a sunat imediat soţul care a venit acasă. De altfel, el a fost cel care a chemat ambulanţa.

Între timp, Vasile, profitând de agitaţia creată, s-a furişat şi a luat cuţitul cu care încercase să o omoare pe consoartă şi s-a retras în baie. A blocat uşa cu un calorifer electric, pentru a nu fi descoperit în timp ce intenţiona să se sinucidă. Şi-a provocat mai multe răni pe antebraţe, în zona cervicală bilateral şi în zona toracelui anterior stâng. Culmea, ginerele lui Vasile a fost cel care a observat că arma albă nu mai era în locul în care o văzuse prima oară când a ajuns acasă, iar împreună cu poliţiştii a pornit în căutarea socrului. Aşa a fost descoperit Vasile, căzut în baie. Pentru el a fost chemată o altă ambulanţă.

 

Anchetatorii au demonstrat că Vasile îşi premeditase faptele sadice

 

Atât el cât şi victima sa au fost transportaţi la spital. Ea a avut nevoie de vreo 25 de zile de îngrijire medicală, dar chiar şi după externare, rănile încă erau vizibile. El, după ce a fost îngrijit la spital, a fost internat voluntar provizoriu la Spitalul de Psihiatrie din municipiu. Victima le-a declarat poliţiştilor că nu-şi aminteşte mare lucru, ci doar că a fost lovită cu oala în cap şi ar fi simţit şi un şoc electric. La audieri, bărbatul a recunoscut parţial faptele, dar a dat vina pe gelozia care-i luase minţile. Totuşi, anchetatorii au strâns suficiente probe pentru a-l încadra la tentativă de omor calificat în condiţii  de violenţă în familie. Inclusiv premeditarea a putut fi demonstrată: bileţelul de adio, conectarea cablului la reţeaua electrică, închiderea uşii termopan pe interior, chiar şi iniţierea conflictului verbal dinaintea loviturilor cu ceaunul. Iniţial, poliţiştii au deschis dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, însă au schimbat repede încadrarea în tentativă de omor, potrivit buletinului de presă emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, la acea dată.

Cu toate acestea, soţia lui Vasile Orăşanu nu s-a constituit parte civilă în dosar. Pe 20 mai 2019, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe agresor la 7 ani de închisoare, plus interzicerea unor drepturi. “Condamnă pe inculpatul Orăşanu Vasile la pedeapsa principală de 7 ani închisoare pentru tentativă la comiterea infracţiunii de omor calificat în condiţii de violenţă în familie împotriva părţii vătămate Orăşanu Gabriela, faptă săvârşită la data de 27.12.2017. (...) În baza art. 404 alin. (4) lit. a) Cod proc. penală din pedeapsa principală de 7 ani închisoare deduce durata internării voluntare şi a internării medicale din data de 08.01.2018 la zi, respectiv la data de 20.05.2019. La rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, dispune înlocuirea măsurii de siguranţă a internării medicale luată faţă de inculpatul Orăşanu Vasile cu măsura de siguranţă prevăzută de art. 109 Cod penal, respectiv obligarea la tratament medical de specialitate până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. (...) Ia act că partea vătămată Orăşanu Gabriela nu s-a constituit parte civilă în cauză”, se menţionează pe site-ul Tribunalului Brăila.

Cel mai probabil, Vasile Orăşanu a fost ulterior internat la Spitalul Săpoca, potrivit aceluiaşi site, deoarece la şedinţa din data de 15 martie 2019, cauza a fost amânată “pentru relaţii de la Spitalul Săpoca”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro