Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Sa se anuleze excluderile, dar s-o facem noi!"

Presedintele PNL Braila, Dan Sabau, si deputatul Gabriel Sandu au formulat o contestatie scrisa, la adresa deciziei Consiliului de Onoare si Arbitraj (COA), prin care s-a decis anularea sanctiunilor cu excluderea aplicate unui numar de 8 membri liberali, printre care se afla nume importante, precum Vasile Varga, Petrica Popa, Sorin Costin, Simona Draghincescu. Contestatia a fost facuta in contextul in care, oricum, comitetul interimar local decisese anularea acestor sanctiuni, intr-o sedinta care a avut loc in aceeasi zi cu cea a COA. In aceesi sedinta, s-au pus bazele unei intelegeri intre taberele Sabau si Cibu, din PNL, care, acum, este pusa sub semnul intrebarii, pentru ca exclusii au indraznit sa nu accepte mila comitetului interimar, ci si-au cautat dreptatea intr-un for central al partidului.
Deputatul PNL Gabriel Sandu ne-a explicat ieri ca nu este vorba decit despre un principiu, pentru ca una fusese stabilit la intilnirea intre liderii locali, la care s-a batut palma, si altfel au actionat cei exclusi. El a declarat ca atit timp cit comitetul interimar acceptase retragerea sanctiunii cu excluderea aplicate la finele anului trecut unui numar de 8 membri liberali, nu a fost corect din partea acestora sa-si continue demersul, pentru anularea acestei decizii, de la nivelul COA. Intrebat daca nu cumva, dincolo de principii, este vorba despre ceva mult mai concret, si anume de raportul de forte din organizatie, Sandu a admis ca una e sa dai senzatia ca ai fost bun si i-ai iertat altuia greseala, renuntind la pedeapsa, si alta este sa i se anuleze pedeapsa pe care i-ai dat-o, pe motiv ca nu este corecta: "In conditiile in care noi, comitetul interimar, am inteles sa intindem primii mina, si anulam excluderile respective, si am ajuns la o intelegere, semnind chiar un protocol in acest sens, ca dupa aceea, cei exclusi sa se prezinte si sa cistige la COA. Nu a fost corect modul in care au procedat. Noi am acceptat ca excluderile sa fie anulate, dar de catre comitetul interimar, nu de catre COA. Este o chestiune de principiu aici. Noi am facut o reclamatie fondata, contestind aceasta decizie a Consiliului, pentru ca ei nu au inteles sa respecte intelegerea facuta in plan local. Una este sa ii arat eu ca sint impaciuitor, si ii anulez sanctiunea de excludere, si alta este sa accept ridicarea acesteia de catre COA. Eu cred ca vom cistiga, cind se va judeca cest caz, si oricum, este dreptul nostru sa contestam decizia anterioara".
Dincolo de faptul ca a contestat la Curtea de Onoare si Arbitraj decizia de anulare a excluderilor, Sandu spera ca protocolul semnat intre cele doua parti ramine in vigoare si ca va fi respectat de ambele parti: "Este decizia lor, daca il respecta sau nu. Noi credem ca acest protocol ar trebui respectat, si ne-am dat acordul total, pentru ca a fost o intelegere in interesul organizatiei, si al Brailei. Este nevoie de pace si de liniste in interiorul PNL Braila, pentru a face ceva in acest judet. Eu am mai spus ca, pina acum, nu s-a facut mare lucru, si sper ca intelegerea respectiva sa schimbe radical lucrurile in bine, si sa incepem sa lucram in folosul comunitatii. Mai mult, protocolul a fost avizat de vicepresedintele Teodor Melescanu, si aprobat de presedintele Calin Popescu Tariceanu, deci este o chestiune serioasa si importanta. Noi am fost de acord ca toata treaba asta sa se desfasoare cu acordul centrului, pentru ca, timp de 15 ani, in PNL Braila nu s-a putut face liniste, prin forte locale". Desi Sandu declara ca sustinerea sa totala pentru protocolul semnat intre cele doua tabere din PNL are drept motiv dorinta de a se putea lucra, in consens, pentru binele Brailei, nu este deloc de neglijat faptul ca acest document ii garanteaza ca va fi trecut pe primul loc, pe lista cu candidatii pentru Camera Deputatilor, la viitoarele alegeri generale. Deputatul spune insa ca nu are nici o legatura una cu alta, si nu-si mai aminteste vremurile de nu prea demult, cind se declara scirbit de ceea ce se intimpla in PNL Braila, si ameninta ca nici nu va mai da pe aici. Cind este vorba, insa, despre garantarea unui nou mandat de deputatie, Braila i-a redevenit draga liberalului Gabriel Sandu: "Nu am spus niciodata ca nu voi mai trece prin Braila! Si nu are nici o legatura faptul ca protocolul imi garanteaza plasarea pe locul 1, pe lista la Camera Deputatilor, cu dorinta de a asigura stabilitatea, in sinul organizatiei PNl Braila. Eu o sa-mi fac in continuare treaba mea aici, si cred ca am dovedit deja ca imi tin promisiunile facute brailenilor, si as da ca exemplu renuntarea la stagiul militar obligatoriu". In contextul in care i-am amintit deputatului ca renuntarea la stagiul militar obligatoriu nu este legat strict de interesele Brailei, in timp ce aparitia promisei legi a Brailei, ar putea fi, Sandu ne-a explicat ca are deja documentatia necesara, pentru a promova un asemenea proiect de lege.

"Imi vine greu sa inteleg ce se ascunde in spatele acestei decizii de excludere: josnicie, frica, sau prostie?"

L-am contactat si pe unul dintre cei exclusi, Vasile Varga, pentru a
ne explica de ce au decis el si ceilalti colegi sanctionati sa se prezinte la COA, dupa ce deja se stabilise ca vor reveni in partid. Acesta ne-a declarat ca, de fapt, promisiunile privind recapatarea calitatii de membru PNL au ramas la stadiul de vorbe, si nu a primit nici un document oficial prin care sa se dovedeasca renuntarea la sanctiune: "Excluderea mea este nestatutara, arbitrara si exclusiv in interesul unui grup restrins. Este un abuz gratuit si brutal, o solutie comoda pentru unii oameni. Ea a fost dictata de acel grup interesat. Din punctul nostru de vedere, noi, toti cei exclusi, ar fi trebuit sa fim invitati oficial, sa ni se explice care sint motivele nemultumirii membrilor comitetului interimar, si sa ni se dea posibilitatea unei minime aparari. Imi vine greu sa inteleg ce se ascunde in spatele acestei decizii de excludere: josnicie, frica, sau prostie? Solutia Consiliului este motivata in termeni juridici, si s-a deliberat, iar contestatia noastra s-a admis. De ce am mers mai departe cu aceste demersuri? Dupa intilnirea in care s-a batut palma, si s-a ajuns la o intelegere, eu am solicitat presedintelui Comitetului interimar, domnul Teodor Melescanu, sa mi se dea un document oficial din care sa rezulte ca mi s-a ridicat sanctiunea. Am asteptat citeva ore, acel certificat nu s-a redactat, si am considerat de datoria mea sa incerc sa obtin un astfel de document, de la un for al partidului. Nu de alta, dar asa cum au procedat la contestarea deciziei Consiliului, prin care se anuleaza sanctiunile, puteau sa se razgindeasca si asupra deciziei comitetului interimar, si sa spuna ca nu mai sint de acord sa revenim in partid. Noi am delegat un avocat, membru PNL, ca sa ne reprezinte in fata consiliului, si s-a judecat aceasta cauza pentru ca nici instanta respectiva nu a primit nici un document oficial, prin care sa fie instiintata ca au fost retrase sanctiunile, si ca demersul nostru a ramas fara obiect".

"Hotaririle de excludere au fost luate de un organism necompetent din punct de vedere material"

Amintim ca, de fapt, COA a decis, in data de 13 ianuarie, sa admita contestatiile formulate de reclamantii Constantin Sirbu, Luigi Oancea, Sorin Iulian Costin, Petrica Costel Popa, Marcel Pavalache, Nicolae Apostol, Simona Draghincescu si Vasile Varga. Tot atunci, s-a decis anularea hotaririlor de excludere a contestatarilor din PNL, pronuntate la data de 28 octombrie 2005, de catre Comitetul interimar liberal din Braila. Motivele acestei decizii, asa cum au fost ele expuse in documentul prin care le-a fost adusa la cunostinta contestatarilor, se refera, in principiu, la faptul ca au fost incalcate mai multe prevederi din statutul partidului, ceea ce face sanctiunile respective nule de drept. Mai concret, hotaririle de excludere "au fost luate de un organism necompetent din punct de vedere material", "convocarile in scris, pentru sedinta in care s-au discutat aceste lucruri, au ajuns la cunostinta reclamantilor cu intirziere, incalcindu-li-se astfel dreptul la aparare", in cazul lui Vasile Varga nu a fost respectata nici macar procedura anuntarii in scris, el fiind informat telefonic despre sedinta respectiva , "nu a fost respectata ora de tinere a sedintei, mentionata in convocarile scrise, tardiv trimise", si, in plus, "incalcarea Codului Etic constituie o abatere disciplinara mai putin grava, pentru care nu se aplica sanctiunea excluderii". Mai mult, Consiliul a decis ca reclamantii au procedat corect, incercind sa-i opreasca pe colegii lor care operau in baza de date a partidului, fara a avea nici un mandat, pentru a face aceste lucruri, si nu ei trebuiau sanctionati, ci ceilalti: "Reclamantii au actionat in vederea apararii intereselor partidului si a prevederilor statutare, deoarece operatiunile in baza de date a partidului efectuate de doua persoane care nu aveau calitatea de secretar trezorier al organizatiei municipale Braila constituie o incalcare flagranta a prevederilor statutare, putind atrage si sanctionarea contraventionala a secretarului trezorier".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii