Mergi la conţinutul principal

"Sa inceteze artistii braileni de a mai fi atit de generosi. Arta costa"

Aproape toti membri filialei Braila a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) au participat la realizarea expozitiei vernisate simbata si intitulata Salonul anual al artistilor braileni. Pe simezele Galeriilor de Arta pot fi admirate lucrari semnate de: Florin Mihailescu, Svetlana Potanga, Daniela Nica, Radu Pencea, Nicoleta Olteanu, Vasile Gaita, Gheorghe Mosorescu, Trandafira Cojocaru, Ionel Radu, Cristian Radu, Vasile Sarca, Teodora Constantinescu, Geta Naum, Hugo Maracineanu, Marius Teodorescu, Marilena Ioanid, Marius Cotescu, Ciprian Petre, Traian Tamuris, Nela Constantinescu Dumitru, Constantin Boer Dondos, Angelica Moscu Deacu, Walter Maracineanu, Enel Dumitrascu. Presedintele filialei, artistul Gheorghe Mosorescu, a precizat ca prin aceasta expozitie pictorii si sculptorii braileni vin cu lucrari facute cu suflet pe care le ofera din suflet pentru bucuria sarbatorilor de iarna. Criticul de arta Maria Stoica a explicat ca unele lucrari sint gindite pentru interioare generoase, care se pot structura decorativ in jurul lor si a dat ca exemplu creatiile semnate de Cristian Radu si Ionel Radu, la acesta din urma remarcind faptul ca a avut curajul de a ataca un motiv care ii ofera foarte multa libertate si bucurie, nudul feminin. Intre peisagistii consacrati, cu lucrari rafinate cromatic si armonizate sensibil, au fost amintiti: Constantin Boer Dondos, Gheorghe Mosorescu, Teodora Constantinescu, Angelica Moscu Deacu. Criticul Maria Stoica a mai spus ca exista si naturi moarte, compozitii in buna traditie a picturii romanesti, cele ale lui Vasile Sarca, in care culoarea isi pastreaza efectul expresiv decorativ, si compozitiile Danielei Nica, care isi continua tema de studiu, aceea a interiorului taranesc. Naturi moarte de o materialitate deosebita si de un dramatism constant semneaza Svetlana Potinga. Despre alti doi artisti, Hugo Maracineanu si Walter Maracineanu, unul exprima drama caderii spiritului in corporalitate, si acesta este Walter, iar celalalt tranzitia de la realitate spre mit. In aceeasi linie a pictorilor constanti a amintit pe Marius Teodorescu. La pictorul Vasile Gaita se remarca inspiratia de a ascunde sub culoare motive foarte clare ce, altadata, au fost narativ tratate, rezultatul dind impresia unor picturi abstracte. Au mai fost amintite lucrarile semnate de: Radu Pencea, Nicoleta Olteanu, Marius Cotescu, Nela Dumitru Constantinescu. De asemenea, a fost salutata revenirea pe simeze a artistei Georgeta Florea Naum. Sculptura a fost reprezentata de putine lucrari in aceasta expozitie, insa de remarcat este lucrarea Trandafirei Cojocaru, ce merita privita, mingiiata si inteleasa in sensurile ascunse pe care le are.

"Acum se duce un adevarat asalt impotriva biblitotecii, a atelierelor, galeriilor"

Despre cum este privita arta la Braila, criticul Maria Stoica a mentionat: "Pictorii si sculptorii braileni formeaza o elita culturala care incearca sa traga inainte, ca pe o trena, viata culturala a Brailei. Ei sint foarte generosi, ceea ce a devenit un defect. Ofera in dreapta si in stinga daruri mai pretioase decit valoarea celor carora le sint oferite, si atunci s-a creat ideea ca arta e ceva fara valoare, ca arta poate face oricine. Ideea mea este sa inceteze artistii braileni de a mai fi atit de generosi. Arta costa, in primul rind ii costa pe ei viata, si in al doilea rind, arta este un lux care ii costa pe ei multi bani. Ea trebuie sa fie o investitie, si daca in zilele noastre nu s-au gasit oameni care sa investeasca in arta lor, asta nu inseamna ca arta lor nu are valoare, ci ca nu a venit vremea lor". Despre problemele cu care se confrunta artistii si elita culturala a vremii in oras a vorbit si Hugo Maracineanu, care s-a dovedit foarte pesimist. "Nu cred ca sperantele noastre vor mai avea sanse sa se realizeze ca ceea ce vedeti azi. Imi amintesc de anii '70, cind in acest oras nu era magazin, nu era galerie si se facea o singura expozitie pe an. Acum se duce un adevarat asalt impotriva biblitotecii, a atelierelor, galeriilor. Daca brailenii nu-si vor apara ceea ce noi cu atita generozitate am oferit in 30 - 40 de ani de munca, Braila poate, in aceste conditii de "capitalism salbatec", sa ramina fara aceste achizitii".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro