Mergi la conţinutul principal

S-a votat. Românii nu vor plăti la energie mai mult de 1,3lei/KWh

• mai multe detalii am aflat de la deputatul PSD George- Adrian Paladi (foto), vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind reglementarea prețurilor la energie, actul normativ urmând să meargă la promulgare. Una dintre comisiile care și-a dat avizul în acest sens este Comisia pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare al cărei vicepreședinte este George – Adrian Paladi, deputat PSD de Brăila. În acest context, l-am contactat pe parlamentarul brăilean pentru a afla mai multe detalii.Prevederea esențială a legii adoptate de Parlament este aceea că nimeni nu va plăti un preț mai mare de 1,3 lei/KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumatori din care face parte”, ne-a declarat Paladi.

Sursa citată a adăugat că măsurile prevăzute în actul normativ vizează, în primul rând, protejarea cetățenilor și persoanelor juridice, indiferent de profilul acestora din urmă, și se vor aplica până la 31 martie 2025. În al doilea rând, prin aplicarea plafoanelor se stopează specula și se pune o frână în calea inflației. Iar în al treilea rând, forma legii adoptată de Camera Deputaților include și prevederi care stimulează economisirea energiei electrice.

„Astfel, pentru familiile monoparentale, precum și pentru acei consumatori care au în întreținere cel puțin 3 copii sau folosesc la domiciliu echipamente ori dispozitive medicale prețul va fi de 0,68 lei/KWh. De aceleași preț plafonat vor beneficia și cei care au un consum lunar de până la 100 de Kwh”, a precizat deputatul Paladi.

Pentru toți consumatorii care se încadrează într-un consum de 255 de KWh pe lună, prețul reglementat va fi de 0,8 lei/KWh. În cazul celor care depășesc 255 de KWh pe lună, fără a trece de pragul de 300 de KWh, prețul de 0,8 lei va fi aplicat pentru primii 255 de KWh, urmând ca diferența până la 300 de KWh să fie tarifată cu 1,3 lei/KWh. Desigur, în eventualitatea în care prețul prevăzut în contractul cu furnizorul este mai mic decât 1,3 lei/KWh se va aplica acest preț mai mic. Consumatorii care depășesc un consum de 300 KWh pe lună vor plăti un preț unic maxim de 1,3 lei/KWh, acest nivel reprezentând plafonul maxim reglementat al prețului energiei electrice.

„Pentru consumatorii non-casnici, legea prevede două scenarii. În primul scenariu se încadrează IMM-urile, spitalele, școlile, grădinițele, creșele, operatorii din industria alimentară, companiile de utilitate publică, lăcașele de cult și instituțiile publice, care vor plăti un preț maxim de 1 leu/KWh pentru 85% din consumul lunar, urmând ca diferența să fie tarifată la nivelul maxim, acela de 1,3 lei/KWh. În cel de-al doilea scenariu se încadrează toți ceilalți consumatori non-casnici, care vor plăti un preț de maximum 1,3 lei/KWh. Prețurile includ taxa pe valoare adăugată (TVA)”,  ne-a informat vicepreședintele Comisiei pentru Politică Economică.

„Astfel, a fost îndeplinit încă unul dintre obiectivele majore ale Partidului Social Democrat, acela de a proteja economia națională și cetățenii de efectele nocive ale evoluțiilor globale din ultimii ani, dar și de consecințele liberalizării haotice a pieței energiei”, a încheiat deputatul PSD. De altfel, recent, Marcel Ciolacu, liderul PSD afirmase în presa centrală că „O să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declarații pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declarații sau să justifice, și cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanță (a Guvernului – n.n.), plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro