S-a vândut carne stricată în magazine? Autorităţile spun că nu, ancheta le contrazice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-a vândut carne stricată în magazine? Autorităţile spun că nu, ancheta le contrazice

Un nou scandal legat de siguranţa alimentară a consumatorilor şi de evaziunea din domeniul industriei cărnii loveşte România. Anchetatorii au efectuat ieri percheziţii la peste 100 de adrese din Capitală şi din mai multe judeţe, în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile, făcute de procurorii DIICOT, vizează membrii unei grupări organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate.
Sursele citate au precizat că membrii grupării aduceau din ţări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fără să declare cantităţile. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transfomată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine, au mai spus sursele citate.
Angajaţi de la Direcţia Vămilor şi Protecţia Consumatorilor sunt printre persoanele vizate în anchetă, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Grupare sprijinită de mari producători de pe piaţa de carne din România

DIICOT arată că percheziţiile de miercuri au vizat două grupări formate din 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state UE, pe care au vândut-o "la negru", o modalitate de acţiune a grupurilor infracţional fiind sprijinită de mari producători de pe piaţa de carne din România.
Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.
"După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - «la negru»", a precizat DIICOT.
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

Carne stricată, amestecată

Anchetatorii mai arată că, în derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi, "asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile".
Anchetatorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.
De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unui dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.
DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

Ministrul Agriculturii neagă

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterată, că s-au identificat unele cantităţi, care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare.
"Este puţin probabil ca marfa să fi ajuns să fie pusă în vânzare. Se desfăşoară deja o acţiune a Direcţiei Antifraudă. S-au identificat anumite cantităţi. Probabil că provine din zona de evaziune fiscală şi controalele au fost eludate", a spus ministrul Daniel Constantin.
La rândul său, preşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, a declarat că astfel de produse nu pot ajunge pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat, iar dacă se întâmplă "accidente", acea marfă are modificări de culoare şi miros.
"Carnea alterată nu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat. Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros", a spus preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Vlad Mănăstireanu a adăugat că ANSVSA nu a fost solicitată să participe la acţiunea de miercuri a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
El a precizat că nu ştie despre ce carne este vorba în ancheta procurorilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro