Mergi la conţinutul principal

S-a terminat cu incredintarile directe de terenuri, in municipiu!

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, sustine ca nu are de gind sa mai accepte atribuiri directe de terenuri, decit in cazuri exceptionale, bine motivate. Simionescu a explicat ca recenta discutie cu o parte a consilierilor, pe tema solicitarilor de atribuiri directe de terenuri, venite din partea unor oameni de afaceri prosperi, a fost un prilej de a pune punct, pentru prima data in ultimii patru ani, acestui mod de lucru care lasa loc de interpretari. Edilul-sef a explicat ca a pus, totusi, in discutia consilierilor aceste propuneri de proiecte pentru ca oamenii respectivi au facut cereri scrise si este normal sa li se dea un raspuns, fie "Da", fie "Nu". Cum mai multi alesi locali au fost de parere ca trebuie mers, in principiu, pe concesionarea pe baza de licitatie si au anuntat ca nu vor vota in favoarea atribuirii directe, primarul a scos proiectele respective de pe ordinea de zi a sedintei din aceasta luna: "Au fost mai multe solicitari de concesionare a unor terenuri, mai mici sau mai mari. Unele solicitari sint mai vechi de mandatul meu si chiar au fost discutate in comisii si avizate, altele sint mai noi. Am discutat aceste lucruri inca din luna iulie si am spus ca in luna septembrie sa le adunam pe toate si sa le discutam separat de restul proiectelor de hotarire. A venit luna septembrie, am adunat cererile in format pregatit de comisia tehnica si care este formatul folosit in ultimii patru ani de zile de vechea administratie si am discutat cu consilierii in prealabil. Fac aceste discutii inainte de sedinta de consiliu, inainte de a fi promovata ordinea de zi, pentru a vedea daca majoritatea consilierilor agreeaza intrarea lor pe ordinea de zi. Am discutat deci, la acea intilnire despre aceste solicitari si mai multi consilieri, atit domnul Sorin Costin, care era singurul de la PNL, cit si domnul Potec, de la PDL, care a fost cel mai vehement si domnul Damian au fost de parere ca proiectele de concesionare a unor terenuri nu mai trebuie sa fie in aceasta forma, de incredintare directa, pentru ca nu mai trebuie. Aceasta a fost si pozitia pe care PSD-ul a avut-o in campanie, criticind vechea modalitate de lucru si in aceste conditii, proiectele respective nu au mai fost introduse pe ordinea de zi. Vor intra pe ordinea de zi a vreunei alte sedinte, cu licitatie, asa cum am stabilit".
Primarul a precizat ca, de acum inainte, atribuirile directe vor fi foarte putine si vor viza cazuri speciale, precum cele din Lacu Dulce, unde oamenii si-au ridicat case, fara a avea atribuit cu acte terenul de sub constructie: "Vor fi niste atribuiri directe, asa cum am discutat in comisia de urbanism, dar pe amprenta cladirii, deci daca are o cladire definitiva si este nevoie de acte pentru pamintul de jur-imprejurul acesteia, citiva metri, da, atunci se va putea face atribuire. Dar aceste cereri vor fi analizate caz cu caz, pentru ca am mai intilnit aprobate concesiuni prin incredintare directa in asa fel, incit ramine un teren in spate unde nu mai ai acces in nici un fel si daca-l dau altcuiva, acela nu are pe unde intra".

"Cine vrea, frate, vine la licitatie, pentru ca asa e corect!"

Si consilierul municipal Doru Damian este de parere ca atribuirile directe sint discutabile si pe de alta parte, sint paguboase pentru bugetul local si de aceea, ar trebui renuntat la ele, pe cit posibil: "De fapt, daca ma gindesc bine, asta a fost atitudinea noastra si pe parcursul celor patru ani de administratie Cibu si in campania electorala si de aceea, vom analiza mai cu atentie astfel de cereri, nu ca sintem noi mai destepti si ca sa dam numai la cine vrem, ci pentru ca asa este corect. Acolo unde exista deja ridicata constructia si unde are nevoie omul sa-i concesionam terenul, nu putem sa nu i-l dam si sint o gramada de astfel de cazuri in cartierele marginase, unde oamenii si-au facut case. Discutam despre situatii diferite: cea a celor din cartierul Lacu Dulce, unde e vorba de oameni saraci, iar cu celelalte concesiuni, cine vrea, frate, vine la licitatie, pentru ca asa e corect!".
Amintim ca, zilele trecute, alesii locali au luat in discutie, in cadrul unei intilniri ce a avut loc in biroul primarului Simionescu o serie de proiecte de hotarire ce vizau concesionarea prin incredintare directa, a unor terenuri din diverse zone ale municipiului, unor oameni de afaceri de notorietate. Este vorba despre Nicu Nita, patronul "Brai Nita" SRL, Stefan si Daniela Radulescu, administratorii firmei "Risk" si Simion si Nina Closca, administratorii restaurantului "Chira Chiralina" si ai altor afaceri prospere.
Daca alesii ar fi acceptat includerea pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local si ar fi votat, lui Nicu Nita urma sa i se concesioneze o suprafata de 2531 metri patrati, situata la intersectia strazii Magaziilor cu Soseaua Focsani, pe care se afla, in momentul de fata, mai multe cladiri darapanate, proprietatea firmei "Brai Nita". Sotii Stefan si Daniela Radulescu au pierdut printre degete un teren de 153 mp, situat pe strada Piata Poporului, nr. 20, in imediata vecinatate a Pietei Halelor, unde aveau de gind sa edifice o constructie. Pe de alta parte, sotii Closca au ratat concesionarea prin incredintare directa, deci la pret avantajos, a unui alt teren ce apartine domeniului privat al Municipiului Braila, situat tot in Piata Poporului nr. 20, unde doresc sa-si extinda constructiile existente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro