Prin negocierile dintre Ministerul Sanatatii Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Federatia Sanitas din Romania au fost rezolvate o parte dintre solicitarile sindicalistilor din sistemul de sanatate in baza acordului semnat intre parti la sfirsitul anului trecut. Astfel, prin Ordonanta nr. 23/2007 au fost legiferate marirea salariala pe anul in curs in trei etape, acordarea de servicii medicale, tratament si medicatie gratuite pentru salariatii sistemului de sanatate, deblocarea posturilor vacante in limita maxima de posturi aprobate de noul normativ de personal al sistemului sanitar, tichete de masa pe anul 2007, inclusiv pentru serviciile si sectoarele bugetare ale Ministerului Sanatatii (planning familial, recuperare distrofici, recuperare si reabilitare neuropsihomotorie, sectia HIV/SIDA, UPU spitale, personalul din dispensare si cabinete medicale TBC, centre si laboratoare de sanatate mintala, boli infectioase), eliberarea gratuita de catre unitatile sanitare publice, pentru personalul contractual, a certificatului prenuptial si fisa medicala conducere auto. Au ramas nerezolvate punctele din Acordul incheiat intre Ministerul Sanatatii si Federatia Sanitas privind noua Lege pentru salarizarea personalului din sectorul sanitar care sa dea posibilitatea includerii unor categorii de sporuri in salariul de baza si salarizarea pe posturi definite si rezolvarea problemelor de structura si de salarizare la nivelul autoritatilor de sanatate publica, sanatate publica, medicina preventiva, medicina scolara, planning familial si medicina muncii. Dupa cum am aflat de la Nicolae Saridache, presedintele Sindicatului Sanitas Braila, a ramas inca nerezolvata si modificarea Regulamentului nr. 721/2004, privind reglementarea sporurilor de loc de munca la compartimentele de internari, sectii chirurgie, bloc operator, ortopedie, medicala, pediatrie etc., cit si problema tichetelor de masa pentru medicina scolara, medicina preventiva, autoritatea de sanatate publica. "O alta problema nerezolvata este aceea a functionarilor publici din sistemul sanitar, ale caror drepturi salariale se negociaza in contextul general, dar si cel specific sistemului, negocieri care se desfasoara foarte anevoios. De asemenea, se doreste o noua abordare in acordarea salariilor de merit, pentru ca acestea sa reprezinte cu adevarat un stimul si o rasplata a muncii, a valorii deosebite si nu un drept acordat pemanent unora, pe criterii altele decit cele profesionale", a precizat Nicolae Saridache.
Potrivit sursei citate, Consiliul Judetean Sanitas Braila considera ca suspendarea temporara a Conflictului de interese este strategica in acest moment, dar, este necesar ca in cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Sanatatii, reprezentantii Federatiei Sanitas sa incheie un acord in care problemele nerezolvate sa aiba stabilite termene de rezolvare. "Consiliul Judetean al Sindicatului Sanitas Braila va face cunoscuta Autoritatii de Sanatate Publica necesitatea unui dialog social permanent cu conducerile unitatilor sanitare publice si va apela la prevederile legale in realizarea acestui dialog permanent cu managerii spitalelor, mai ales ca, incepind cu luna aprilie, speram sa avem in toate unitatile sanitare publice manageri stabiliti pe baza de concurs pentru urmatorii 4 ani, care sa comunice sindicatelor strategia de reforma, eficientizare si performante ale activitatilor medicale brailene, cu transformarea in timp a sistemului intr-un sistem bine echilibrat si functional" a mai adaugat liderul sindicalistilor din sistemul sanitar brailean.
Reprezentantii Sindicatului Sanitas sustin ca doresc o stabilitate a locurilor de munca, o asistenta medicala performanta, care se poate realiza numai prin transformarea actualelor unitati sanitare publice in unitati bine structurate, care sa beneficieze de conditii de cazare si masa corespunzatoare, cu aparatura medicala diversificata si performanta, cu personal medico-sanitar si auxiliar bine pregatit profesional si bine motivat din toate punctele de vedere, pentru a se obtine o stabilitate maxima a acestora. "Pericolul de fluctuatie a personalului bine pregatit este si in atentia Ministerului Sanatatii care, prin Ordonanta nr. 23/31.01.2007 a propus o prima de stabilitate prin hotarire de guvern. De aceea, Sindicatul Sanitas Braila va urmari in continuare aplicarea legislatiei, imbunatatirea acesteia si realizarea punctelor restante din Acord, pentru apararea drepturilor membrilor sai in calitate de salariati ai sistemului sanitar si de membri ai Sindicatului Sanitas", a concluzionat Nicolae Saridache.