Mergi la conţinutul principal

S-a semnat Memorandumul de înţelegere (MoU) privind parteneriatul pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale din estul Europei

• este o nouă realizare bifată de actuala conducere a Transgaz, în frunte cu directorul general, brăileanul Ion Sterian • totodată, în acest an, Transgaz va finaliza lucrările la BRUA-faza1 • “Este o reuşită notabilă a Transgaz pentru care vreau să felicit întreaga companie”, a declarat secretarul general al Guvernului

 

Brăileanul Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA, a bifat o nouă realizare pentru compania românească şi siguranţa energetică a României. Astfel, la data de 28 ianuarie 2020, Memorandumul de înţelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Reţelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP) a fost semnat de toate entităţile membre ale proiectului, potrivit Transgaz.

EE-NGP este înfiinţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Asociaţia pentru Energie din Statele Unite ale Americii (USEA), ministere şi operatori ai sistemelor de transport gaze naturale (OTS) din Europa de Est pentru a asigura, potrivit Transgaz, o capacitate instituţională durabilă în vederea dezvoltării şi utilizării primelor modele comune de planificare a transportului din regiune, accelerării dezvoltării infrastructurii de transport gaze naturale în Europa de Est.

Misiunea EE-NGP constă în susţinerea următoarele obiective:
– promovarea cooperării regionale în vederea planificării reţelelor de gaze naturale în rândul ministerelor şi OTS din Europa de Est;
– îmbunătăţirea capacităţii ministerelor şi a operatorilor sistemelor de transport de a dezvolta modele matematice de prognoză şi simulare a reţelelor interne de gaze naturale; a conductelor de interconectare şi a depozitelor de înmagazinare;
– susţinerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale şi a principiilor operaţionale;
– efectuarea de analize pentru identificarea potenţialelor proiecte de investiţii în
infrastructura de transport gaze naturale pentru extinderea pieţelor de gaze naturale, asigurând în acelaşi timp securitatea şi fiabilitatea sistemului energetic regional;
– promovarea rezultatelor analizelor către reprezentanţi ai cadrului politic, de reglementare şi din domeniul industriei.

Entităţile membre ale proiectului sunt:
– ALBGAZ. Sh.a. (Albania);
– BH-GAS D.O.O. (Bosnia & Herzegovina);
– BULGARTRANSGAZ EAD (Bulgaria);
– PLINACRO D.O.O.(Croaţia);
– DESFA S.A. (Grecia);
– MINISTERUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE (Kosovo);
– GA-MA AD – SKOPJE (Macedonia de Nord);
– MONTENEGRO BONUS (Muntenegru);
– GAZ-SYSTEM S.A. (Polonia);
– SNTGN TRANSGAZ SA (România);
– EUSTREAM (Slovacia);
– ASOCIAȚIA PENTRU ENERGIE DIN STATELE UNITE ALE AMERICII – USEA (SUA).

Aceste entităţi membre ale proiectului vor constitui Grupul de lucru EE-NGP alcătuit din maximum 2 persoane din fiecare ţară, grup ce îşi va desfăşura activitatea în baza unui plan de lucru şi a unui calendar pentru fiecare dintre etapele succesive ale proiectului.

“Am semnat Memorandumul de înţelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Reţelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP) dată fiind contribuţia acestuia la promovarea cooperării regionale, în vederea planificării reţelelor de gaze naturale în rândul operatorilor de transport şi sistem din Europa de Est şi diversificării surselor de gaze naturale, la susţinerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale şi a principiilor operaţionale; la dezvoltarea schimburilor de experienţă în domeniul infrastructurii de transport gaze naturale, la extinderea cooperării îndelungate şi productive între industria energetică românească şi cea americană”, ne-a declarat directorul general Ion Sterian.

 

Proiectul BRUA , Faza 1- lucrările de execuţie la firul linear şi cele de la staţia tehnologică de comprimare gaze naturale de la Bibeşti sunt în grafic

 

În altă ordine de idei, săptămâna trecută, directorul Sterian a făcut, împreună cu Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, o vizită de lucru la şantierele Proiectului BRUA – Faza 1, pentru a observa modul în care se desfăşoară lucrările la firul linear şi la staţia de comprimare de la Bibeşti, singura care mai trebuie finalizată în această fază a proiectului. Staţiile de comprimare gaze naturale de la Jupa şi Podişor au fost deja finalizate în septembrie, respectiv octombrie 2019.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, vizita a avut loc la şantierele de pe Lotul 1 al Proiectului BRUA Faza 1 (lungime 180 km) din UAT Potcoava – Tronson 19, kilometrul 90 plus 600 m – zona Scorniceşti, judeţ Olt, unde se fac operaţiunile de pregătire pentru izolarea cu manşoane termocontractabile a sudurilor de îmbinare a ţevilor, operaţiunile de verificare a continuităţii izolaţiei şi lansarea conductei la şanţ în vederea testelor de presiune, respectiv la şantierul de la Staţia Tehnologică de Comprimare (STC) gaze naturale de la Bibeşti şi la STC Podişor.

“BRUA-faza 1, investiţie de aproximativ 480 milioane de euro, din care 180 milioane euro grant de la Comisia Europeană, va face parte din Sistemul Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale. Aşa cum am mai afirmat, BRUA nu este o autostradă fără descărcare în România. În funcţie de strategiile de dezvoltare ale judeţelor, ale regiunilor şi a economiei româneşti, BRUA va permite asigurarea cu gaze naturale pentru susţinerea politicilor industriale şi investiţiilor din ţara noastră. Avantajul va fi că mediul de afaceri şi comunităţile locale vor avea acces la gazul necesar pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi pentru dezvoltare economică, în condiţii de predictibilitate. Lucrările de execuţie la firul linear şi cele de la staţia tehnologică de comprimare gaze naturale de la Bibeşti sunt în graficul de execuţie”, a declarat Ion Sterian, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, Transgaz tratează cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest proiect strategic pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Echipa de management a companiei a supervizat îndeaproape fiecare aspect al lucrărilor. BRUA presupune o activitate foarte complexă, întinsă pe numeroase şantiere pe tot cuprinsul României.

“Mulţi dintre cei pe care îi vedeţi pe şantierele BRUA lucrează şi în alte zone şi parcurg zilnic sute de kilometri pentru a verifica stadiul lucrărilor şi pentru a se asigura că respectăm graficul de execuţie. Sunt persoane dedicate, unii dintre ei sunt din alte zone ale României, sunt departe de familie, însă toţi realizează cât de important este acest proiect şi îşi doresc reuşita. Avem foarte mulţi tineri în echipă, ceea ce ne permite să obţinem cel mai bun rezultat din îmbinarea entuziasmului tinereţii cu experienţa specialiştilor Transgaz”, a mai spus Sterian.

La rândul său, Antonel Tănase a subliniat că proiectul este deosebit de important pentru securitatea energetică, iar Guvernul tratează foarte serios toate aspectele ce ţin de securitatea energetică a României.

“De când Transgaz a intrat sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului României am avut întâlniri periodice cu domnul director general Ion Sterian referitor la evoluţiile proiectului şi sunt bucuros că în acest an Transgaz va finaliza lucrările la BRUA-faza1. Este o reuşită notabilă a Transgaz pentru care vreau să felicit întreaga companie”, a declarat Tănase.

Proiectul BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: o conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km şi 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podişor, STC Bibeşti şi STC Jupa), fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea în perspectivă a accesului la surse şi rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze şi a interconectării la piaţa energetică regională şi europeană. Realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice din România şi din restul Europei şi va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul ţării noastre.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale, dispecerizarea acestora, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro