Ieri, cu începere de la ora 10.00, în Foaierul Teatrului "Maria Filotti", a avut loc semnarea contractului de reabilitare a Casei "Petre Ştefănescu Goangă", în prezenţa secretarului de stat din cadrul
Ministerului Dezvoltării Regionale, Răzvan Murgeanu. La eveniment, au mai fost prezenţi primarul Aurel Simionescu, preşedintele CJ, senatorul PSD de Brăila Ion Rotaru, viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Dănăilă, alături de reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.
"Trebuie să subliniem că am beneficiat şi beneficiem în continuare de sprijinul Ministerului Dezvoltării. Domnul Murgeanu a fost de mai multe ori la Brăila. Vrem să vă informăm, domnule secretar de stat, că toate cele cinci proiecte pe care noi le-avem semnate sunt în derulare. Dorim ca, după ce semnăm acest contract, să lansăm licitaţia pentru lucrările respective", a precizat Aurel Simionescu.
"Dorinţa mea este să terminăm cât mai repede achiziţia publică"
Făcând referire la neregulile depistate de Ministerul Dezvoltării Regionale privind contractele pe bani europeni derulate de autorităţile locale, Răzvan Murgeanu a atras atenţia autorităţilor locale şi judeţene să fie extrem de atente în ceea ce priveşte achiziţia publică a lucrărilor de reabilitare. "Am venit să semnăm acest contract pentru un imobil pe care l-am văzut acum 5 minute. Un imobil foarte interesant, care probabil că va deveni un punct de atracţie important al municipiului. Despre lucrările pe care le-am văzut astăzi, pot spune că ele au toate premizele să se termine în timp util, în aşa fel încât să nu apară probleme de dezangajare a fondurilor europene. Am văzut cam tot ce se putea vedea în momentul de faţă, de la cramă stradală până la clădiri. Sigur, dorinţa mea este să terminăm cât mai repede achiziţia publică, însă asta nu înseamnă că achiziţia publică trebuie făcută cu viteză şi prost. Trebuie să fie foarte, foarte bine făcută, ca să nu avem surprize", a comentat secretarul de stat.
Conform informaţiilor din proiect, perioada de implementare este de 29 de luni, iar valoarea totală a lucrărilor este de 1.868.956,81 lei, din care 1.475.056,81 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă, 36.674 lei reprezintă contribuţia beneficiarului, iar 375.122 reprezintă valoarea TVA-ului.
Casa "Petre Ştefănescu Goangă", imobil în care s-a născut, la data de 3 martie 1902, baritonul, cântăreţul de operă român şi pedagogul Petre Ştefănescu Goangă, considerat a fi cel mai mare Rigoletto din istoria Operei române, prezintă, din punct de vedere arhitectural, elemente specifice perioadei neoclasice. La ora actuală, casa se află într-o stare deplorabilă.