Mergi la conţinutul principal

S-a scumpit apa potabilă!

Din această lună, tariful apei pentru populaţie a crescut cu 5%, operatorul de apă-canal-epurare ajungând să factureze cu 3,95 lei fiecare metru cub de apă (cu TVA de 9%) plus 2,61 lei/mc - canalizare (cu TVA de 20%), aşadar un total de 6,56 lei/mc pentru serviciul cumulat. Majorarea de 0,3 lei per mc faţă de tariful practicat până acum urmează să apară la factura pe care CUP Dunărea o va emite în iunie, pentru consumul contorizat în cursul lunii mai. Cum se va traduce asta în bugetul brăilenilor? Dacă luăm drept exemplu un bloc cu 60 de apartamente şi un consum lunar mediu facturat de circa 400 mc de apă potabilă, majorarea de 5% va însemna aproximativ 120 lei în plus la viitoarele facturi de apă ale asociaţiei care administrează blocul respectiv. Pentru o gospodărie cu un consum lunar mediu de 10 - 15 mc, modificarea tarifului va avea o influenţă de 3 - 4,5 lei în bugetul lunar. 

De precizat că în ianuarie anul acesta, consiliul local municipal şi consiliul judeţean au aprobat planul tarifar la apă şi canalizare pentru 2016 şi 2017. În linii mari, operatorul public de apă-canal-epurare, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, a cerut şi i s-a aprobat o majorare de 5% cu aplicare din această lună, iar în a doua etapă - 12% din mai 2017. Toate acestea în contextul în care la momentul negocierii de către CUP Dunărea a termenilor împrumutului de la BERD, pentru asigurarea cofinanţării la mega-proiectul investiţional accesat de companie prin POS-ul de Mediu, s-a stabilit de către bancă un plan de tarif cu trei mari etape: unificarea până în mai 2013 a tarifelor la apă şi canalizare în întreg judeţul, doi - majorarea tarifului unic cu 5% din mai 2014 şi trei - majorare cu 12% din mai 2015. Pe fondul întârzierilor care au apărut în atribuirea unuia dintre cele mai importante contracte de lucrări la proiectul investiţional, au fost amânate aceste termene. La final, CUP Dunărea a constatat că a făcut o economie de câteva milioane de euro în implementarea proiectului de investiţii. Ca să poată avea acces însă la aceşti bani, BERD i-a reamintit operatorului public de obligaţia asumată privind majorarea în 2 etape cu 17% a tarifului unic la apă-canal.
După ce se va implementa şi modificarea de tarif de 12%, din mai 2017, brăilenii vor ajunge să plătească 7,34 lei/mc, din care 4,42 lei/mc - apă (TVA de 9%) şi 2,92 lei/mc - canalizare (cu TVA de 20%).
Reamintim că cel mai recent studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) pe piaţa serviciilor de apă-canal-epurare arată că Brăila se poziţionează, alături de Galaţi, pe locul 18 la nivel naţional. Cea mai scumpă apă din România o plătesc, potrivit aceluiaşi studiu, buzoienii, urmaţi de nemţeni şi tulceni. La polul opus, cea mai ieftină apă potabilă o plătesc locuitorii din Târgu Jiu şi cei din Zalău şi Cluj-Napoca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro