Mergi la conţinutul principal

S-a rupt banda!

00cinema* s-a închis şi "Central", ultimul cinematograf funcţional din Brăila * firma care îl închiriase ar vrea să continue activitatea, însă n-o poate face până când nu se lămuresc lucrurile între RADEF şi Primăria Brăila * Legea 303/2008 cere ca toate cinematografele să treacă din patrimoniul RADEF la administraţiile locale * Primăria nu se bucură că trebuie să preia nişte active cu probleme

Până acum câteva zile, Brăila se număra încă printre oraşele din România unde mai exista un cinematograf funcţional. La Cinema "Central" continuau proiecţiile, iar cine ţinea neapărat să vadă un film pe ecran mare avea unde să o facă. Asta până vineri, 4 septembrie, când şi la cinema "Central" s-a lăsat cortina, iar ultimii doi angajaţi au fost trimişi în concediu fără plată. E posibil ca, peste câteva săptămâni, cinematograful să fie redeschis, dar la fel de posibil e să rămână închis pentru totdeauna. Firma bucureşteană "Quality Impex", cea care a închiriat, acum patru ani, "Central"-ul de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare Filme (RADEF), spune că ar vrea să meargă mai departe, dar decizia îi aparţine Primăriei Brăila. "Conform Legii 303 din 2008, cinematografele trec în patrimoniul primăriilor. Noi ne-am conformat şi am oprit activitatea, pentru a se putea face acest transfer, de la RADEF la Primăria Brăila. Ce va fi în continuare, depinde de autorităţile locale. Noi sperăm să rămână valabil contractul de închiriere şi să putem relua proiecţiile. Dacă Primăria nu va dori să colaboreze cu noi, închidem definitiv activitatea de la Brăila şi recuperăm aparatura în care am investit sume de ordinul zecilor de mii de euro. Sperăm, totuşi, să putem continua, fiindcă sunt şanse mari să rezolvăm problemele avute până acum cu distribuitorii şi să putem aduce mai multe filme de succes, pentru care am avea, cu siguranţă, mai mulţi spectatori", ne-a declarat Ion Ionescu, patronul "Quality Impex". Acesta a recunoscut, că, în ultima perioadă, din cauza neînţelegerilor cu firmele de distribuţie, n-a adus prea multe filme de top la cinema "Central", motiv pentru care nici încasările n-au fost tocmai bune. "Am vândut bilete cât să ne acoperim cheltuielile", a mărturisit Ionescu.

Surprinzător, în ultimele luni, cei mai mulţi spectatori au fost la un film românesc. Este vorba despre "Poliţist, adjectiv", al lui Corneliu Porumboiu care, cu cele 100 de bilete vândute, i-a luat faţa chiar şi comediei americane cu Pamela Anderson în rolul principal, "Una-i blondă, alta-i şi mai blondă", care n-a avut decât 70 de spectatori în săptămâna în care a rulat la Brăila.

00cinema1 Cinema "Pescăruş" este abandonat de ani de zile Primăria nu e încântată de idee

Legea 303/2008 prevede, printre altele, că sălile de cinema preluate de primării trebuie să-şi menţină profilul de activitate pentru următorii 15 ani, deci eventualele interese imobiliare sunt excluse.

Primarul Aurel Simionescu a confirmat că a primit o adresă de la RADEF, prin care i se cerea municipalităţii să preia cinematograful "Central". "Ne-or fi trimis ei hârtia respectivă, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să executăm întocmai şi la timp solicitările RADEF. Există trei chestiuni de lămurit în această problemă. În primul rând, ei s-au referit doar la cinema «Central», nu şi la «Bulevard», «Pescăruş» şi «Unirea». Acestea nu trebuie să treacă la administraţia locală? Doi, trebuie să ni se prezinte inventarul respectivelor obiective, ca să vedem şi noi ce avem de preluat şi, în fine, dorim să ştim ce statut au în prezent cinematografele, cine a închiriat sălile sau holurile şi în ce condiţii, că nu vrem să ne trezim cu tot felul de contracte oneroase. Aşadar, chestiunea este destul de complexă, iar până când nu primim un răspuns oficial la aceste întrebări nu putem lua o decizie", ne-a declarat primarul Simionescu.

Din partea Primăriei Brăila, de problema cinematografelor se ocupă viceprimarul Doiniţa Ciocan. Şi aceasta şi-a exprimat surprinderea că în adresa RADEF se menţionează doar cinema "Central", în condiţiile în care, într-o anexă a Legii 303, se menţionează, în dreptul Brăilei, şi cinematografele "Bulevard", "Unirea" şi "Pescăruş". Se pare, însă, că RADEF intenţionează să îşi mai păstreze unele active în portofoliu. De exemplu, fostul cinema "Unirea", unde funcţionează acum, în regim de închiriere, un club de noapte, ar fi rămas în patrimoniul regiei. Cel puţin aşa susţine administratorul clubului "Insomnia". "Noi intenţionăm să cumpărăm fostul cinematograf de la RADEF, fiindcă, din câte am înţeles, regia şi-a păstrat în patrimoniu acest obiectiv", ne-a declarat Maricica Serghei, administratorul clubului "Insomnia".

După ce se vor lămuri toate aceste probleme, mai devreme sau mai târziu, cinematografele brăilene, mai exact ceea ce a mai rămas din ele, vor trece în proprietatea privată a Consiliului Local Municipal, în conformitate cu Legea 303. Din câte se vede, însă, Primăria nu este prea entuziasmată de administrarea acestor clădiri care, cu excepţia "Central" şi a fostului cinema "Unirea", au ajuns într-o stare deplorabilă. Cel mai lovit de soartă este cinema "Pescăruş", care zace nefolosit de ani de zile. Din cinema "Bulevard", fost "Republica", a mai rămas în funcţiune doar holul, unde funcţionează câteva mese de biliard. Sala propriu-zisă a ajuns o ruină năpădită de mucegai în interior, iar de pe zidurile exterioare a căzut tencuiala şi cărămizile s-au măcinat din cauza ploilor.

Celelalte două cinematografe ale Brăilei, "Lyra" şi "Popular" nu mai sunt în patrimoniul RADEF, deci nu mai fac obiectul preluării de către Primărie. După cum se ştie, Societatea Filarmonică "Lira" a redobândit sala unde s-au proiectau filme, pe vremea comuniştilor şi până la jumătatea anilor '90. Şi imobilul unde funcţiona cinema "Popular" a revenit la proprietarul de drept, mai exact Sindicatul Învăţământului, iar fosta sală de proiecţie va fi transformată în sală de festivităţi.

00cinema2 Zidul exterior al cinematografului "Bulevard", fostul "Republica", mai are puţin şi rămâne fără cărămizile măcinate de ploaie Cinematografele - o afacere moartă

În epoca filmelor piratate pe internet, cinematografele clasice, cu săli de mare capacitate, au devenit de domeniul trecutului. Ar fi avut, poate, o şansă, dacă s-ar fi investit în ele suficient de mult încât condiţiile de vizionare să fie cel puţin decente. La cinema "Central" s-au băgat zeci de mii de euro în aparatură, în schimbarea scaunelor şi în reţeaua de termoficare. Din lipsă de clienţi însă, administraţia nu îşi permitea să ţină caloriferele fierbinţi, în sezonul rece, iar frigul din sală îi descuraja pe cei care ar fi vrut să-şi cumpere bilete.

Altfel stăteau lucrurile în anii '80, când filmele văzute la cinema reprezentau una dintre puţinele distracţii permise românilor. Pe vremea aceea, cinematografele erau arhipline la aproape toate reprezentaţiile, iar când se întâmpla să ruleze un film foarte bun trebuia să ai "pile" printre angajaţi ca să-ţi poţi procura un bilet. Era vremea când se stătea în picioare la "Superman", când puştimea se îngrămădea să-i vadă pe "Piedone" sau "Sora 13", sau când se plângea pe rupte la "O floare şi doi grădinari".

După Revoluţia din decembrie '89, când brăilenii au descoperit televiziunea prin cablu şi centrele de închiriere video, epoca filmelor văzute pe marele ecran a început să apună. Ultima dată când s-au umplut sălile şi a fost îmbulzeală la bilete s-a consemnat în primăvara anului 1997, când a rulat "Titanic" la cinema "Central". Din acel moment, cinematografele au început să se închidă, unul după altul, până când, iată, Brăila a ajuns în pericolul de a nu mai avea nicio sală de proiecţie. Ultima speranţă ar fi la mall-ul "Promenada", a cărui administraţie a anunţat, încă de la inaugurarea de acum doi ani, că va deschide şi un multiplex. Ar fi trebuit să se numească "Cinema city", însă, până în momentul de faţă, a rămas doar în stadiul de proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro