Mergi la conţinutul principal

S-a majorat indemnizația de șomaj

* de la 1 martie, indemnizația de șomaj a crescut de la 375 lei la 394 lei * de asemenea, prima de inserție acordată absolvenților s-a majorat de la 1.500 lei la 1.576 de lei, iar subvenția acordată firmelor care angajează tineri cu risc de marginalizare socială crește de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei

 

Luna martie aduce o creștere a cuantumului beneficiilor sociale acordate de la bugetul de stat. După cum anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila, baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă s-a majorat de la 1 martie, ca urmare a majorării Indicatorului Social de Referință (ISR).

Astfel, ca urmare a aplicării noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 lei la 394 lei. De asemenea, prima de inserție, acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va crește de la 1.500lei la 1.576 de lei.

O valoare mai mare va avea și subvenția acordată angajatorilor de inserție pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate - de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei. În final, subvenția acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor se mărește de la 250 lei la 262 lei.

”Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). În acest sens, indemnizația de șomaj și celelalte drepturi stabilite prin Legea nr.76/2002, cu excepția celor prevăzute la art.72-75 și 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%”. Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date”, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro