Mergi la conţinutul principal

S-a lansat volumul “Mercur sau jurnal Comercial al Portului Brăilei”

• cartea reprezintă primul volum dintr-o ambiţioasă lucrare de istorie locală, la care s-a muncit aproape un deceniu • ea aduce în atenţia publicului primul ziar comercial din Brăila şi din Principatele Române, “Mercur”, tipărit de pitarul Ioan Penescu - primul profesor al şcolii publice brăilene - în anul 1839

 

Sala “Fănuş Neagu” a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” a găzduit, pe 20 decembrie, începând cu ora 16.00, lansarea volumului “Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei, 1839-1840” - ediţie anastatică, transliterată şi îngrijită de distinşii bibliotecari Ion Volcu (şef Birou Colecţii Speciale) şi Aurel Furtună. Moderat de directorul BJPI, Dragoş Adrian Neagu, evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui numeros public, iar cartea - tipărită într-o ţinută grafică impecabilă - a fost prezentată de dr. Silviu Nedelcu, prof. dr. Ştefan Aftodor şi conf. univ. dr. Corneliu Burada (fost cadru didactic la Universitatea “C-tin Brâncoveanu”).  

Cartea - la care s-a lucrat începând din anul 2010 - reprezintă primul volum dintr-o ambiţioasă lucrare de istorie locală care îşi propune să aducă în atenţia publicului primul ziar comerical din Brăila şi din Principatele Române, şi anume “Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei”. Considerată, pe bună dreptate, “cea mai bună foaie economică din Ţara Românească”, gazeta tipărită la Brăila are o valoare culturală inestimabilă, reflectând economia înfloritoare a urbei noastre în urmă cu aproape 200 de ani. “Mercur” a văzut lumina tiparului la doar 10 ani de la eliberarea Brăilei de sub dominaţie otomană.

La sărbătorirea a 180 de ani de presă la Brăila, cartea a meritat pe deplin efortul celor doi autori, în condiţiile în care textul original al publicaţiei economice “Mercur” era scris cu caractere latine-chirilice, fiind destul de dificil de transliterat în limba română. Primul număr al gazetei “Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei” a fost tipărit în ziua de 18 decembrie 1839, sub redacţia profesorului Ioan Penescu, primul profesor al şcolii publice din Brăila. Publicaţia - scoasă în tipografia profesorului Penescu, pe care acesta a înfiinţat-o în urbea dunăreană  - se adresa cu precădere breslei negustorilor/comercianţilor şi a fost distribuită în Brăila şi în Principatele Române. Din anul 1841, “Mercur” apărea şi în ediţie italiană, iar din 1842 în ediţie bilingvă, română-grecească. Din păcate, la Brăila nu există o colecţie a prestigiosului ziar “Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei”.  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro