În Statele Unite, maşinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe şoferii băuţi să pornească motorul. Instalarea unor astfel de dispozitive ar putea preveni 85% dintre decesele legate de consumul de alcool pe drumurile din SUA, conform unei analize preluate de Agerpres.
Peste 15 ani, pe măsură ce maşinile care nu vor fi echipate cu alcoolmetre cu blocare de motor vor dispărea de pe drumurile publice, dispozitivele care monitorizează alcoolemia şoferilor în maşinile noi ar putea evita peste 59.000 de decese, peste 1,25 milioane de accidente fără victime şi cheltuirea a 340 de miliarde dolari destinaţi acoperirii pagubelor, conchide un studiu publicat în American Journal of Public Health.
Majoritatea şoferilor beţi se urcă de aproximativ 80 de ori la volan înainte de a fi opriţi de poliţie, a indicat Patrick Carter, un doctor de la spitalul University of Michigan Health System. El şi colegii săi au analizat documente privind accidentele rutiere şi decesele provocate de acestea în SUA, pentru a determina câte ar fi putut fi evitate prin montarea - în maşinile noi - a unor dispozitive care detectează alcoolemia şi previn ca şoferii care au exagerat cu alcoolul să pornească motorul maşinii.
Ulterior, cercetătorii au estimat numărul de decese şi pagubele care ar putea fi evitate în primul an în care toate autovehiculele noi comercializate ar dispune sisteme de screening. De asemenea, echipa de cercetători a presupus că ar dura 15 ani pentru modele mai vechi să fie înlocuite de vehicule noi.
De-a lungul perioadei de implementare de 15 ani, alcoolmetrele cu blocarea motorului ar putea evita cheltuirea a aproximativ 343 miliarde de dolari, care ar acoperi decesele şi pagubele cauzate de consumul de alcool la volan, estimează cercetătorii. Presupunând că un astfel de dispozitiv costă 400 dolari şi este 100% exact, costul acestuia s-ar acoperi în trei ani, prin evitarea plătirii de daune.
Pe de altă parte, un instrument rapid şi fiabil de monitorizare a cantităţii de alcool consumate de şoferi este încă în curs de elaborare, iar scoaterea sa pe piaţă ar mai putea dura între 5 şi 8 ani, explică Bud Zaouk, un expert care lucrează la dezvoltarea DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), un sistem care detectează dacă şoferul a exagerat cu alcoolul, cu ajutorul unor senzori inteligenţi plasaţi pe volan şi lângă scaunul şoferului.
Sistemul ar împiedica pornirea maşinii în cazul în care conducătorul auto are un nivel de alcool în sânge de 0,08% sau mai mare - limita legală în toate cele 50 de state americane - şi ar putea fi setat la 0% pentru şoferii care nu au ajuns încă la vârsta de băut legală.
"Spre deosebire de alcoolmetrele cu blocarea motorului în care şoferul trebuie să sufle (...), DADSS este un sistem (...) care foloseşte lumina infraroşie pentru a măsura alcoolemia în respiraţia conducătorului sau în vârful degetelor, ceea ce este mult mai fiabil", a declarat Zaouk, manager de proiect la QinetiQ (Waltham, Massachusetts), firma care dezvoltă sistemul.