Mergi la conţinutul principal

S-a incheiat secerisul

Campania agricola de vara a ajuns la final. In judetul nostru au fost recoltate 54.280 ha griu, cu productie medie de 3.000 kg/ha; 13.000 ha de rapita, cu o productie medie de 2.660 kg/ha; 10.200 ha orzoaica de primavara, cu 2.530 kg/ha si 2.300 ha orz, cu 4.400 kg/ha. In suprafete mai mici, de citeva sute, maxim 1.000 ha, au fost recoltate orzoaica de toamna, mazare, mustar, ovaz si fasole. Cei mai multi producatori agricoli au trecut chiar la eliberarea terenului si pregatirea lui pentru insamintarile din toamna. La nivel de judet, conform datelor oferite de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) actiunea a fost finalizata deja pe circa 80.000 ha.
Anul acesta, in ceea ce priveste profitabilitatea, singura cultura cu probleme este, asa cum si era de asteptat, griul. Pentru ca 3.000 kg/ha valorificate la un pret de 3.000 lei/kg, cel putin aceasta este oferta vehiculata in prezent pe piata cerealelor, inseamna 9 milioane de lei/ha. Or, pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea unui hectar de griu anul acesta fermierii au cheltuit intre 10 si 15 milioane de lei, in functie de tehnologia aplicata si gradul de dotare al fermei. O solutie exista insa, si chiar este recomandata de autoritati, depozitarea in unitatile specializate in asteptarea unui pret mai bun.

Statul va achizitiona griu pentru rezerva publica

Si ca lucrurile incep sa se miste putin pe piata cerealelor o demonstreaza decizia luata in ultima sedinta de Guvern privind aplicarea mecanismului de interventie pe piata griului.
Chiar daca, deocamdata, pretul de interventie, cantitatea de griu care se achizitioneaza, resursele financiare necesare, precum si perioada de transmitere a ofertelor pentru vinzare la stocul public nu au fost stabilite, Guvernul este decis sa intervina, iar acesta este un semn bun. Pentru ca, sigur, pretul la care statul va achizitiona marfa pentru rezerva publica va influenta considerabil si valoarea tranzactiilor cu cereale de pe piata libera. Oricum, la acest moment, se stie cu certitudine doar ca loturile care se pot oferi pentru vinzare la rezerva de stat sint de minim 80 tone iar cantitatea maxima ce poate fi achizitionata de la fiecare ofertant este de 500 tone. Pot face oferte de vinzare producatorii agricoli persoane fizice sau juridice, organizati In exploatatii Inregistrate In Registrul agricol si Regimul fermelor. Ofertantul suporta costurile de transport de la locul depozitarii productiei la depozitul de stocare indicat de Ministerul Agriculturii, precum si contravaloarea analizelor care certifica indeplinirea standardelor de calitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro