Totodata, in aceasta perioada si procesatorii trebuie sa declare, la rindul lor, cantitatea de lapte achizitionata.
Documentele se depun la sediile Centrelor Judetene de Gestiune ale Directiei de Administrare a Cotei de Lapte (CJGAC - DACL), cit si la filialele regionale ale DACL.
Dupa incheierea procesului de depunere a declaratiilor, DACL urmeaza sa stabileasca daca Romania a depasit cota de lapte care i-a fost alocata. "In situatia in care aceasta este depasita, Romania va plati o taxa catre Comisia Europeana. Taxa va fi repartizata tuturor producatorilor care au contribuit la depasirea cotei nationale, prin depasirea cotei individuale", se arata intr-un comunicat de presa emis de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), institutie in subordinea careia functioneaza DACL.
Pe de alta parte, APIA a anuntat si ca anul acesta de piata, care incepe astazi, 1 aprilie si se incheie la 31 martie 2009, cota de lapte alocata Romaniei va creste cu 2%. Majorarea este aplicata tuturor statelor membre, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Ministri ai Agriculturii din UE.
Astfel, cota alocata tarii noastre va creste de la 3,05 milioane tone, la 3,11 milioane de tone.
La nivelul judetului Braila, conform datelor inregistrate la DACL, sint inregistrati aproape 15.000 de beneficiari de cota. Dintre acestia, circa 5.500 detin cota pentru procesare si 9.500 pentru vinzari directe. In total, lor le-au fost alocate 82 milioane de litri de lapte, adica circa 84.500 de tone (1 litru de lapte STAS este echivalentul a 1,03 kg).