Intervenţie mai rapidă în cazul situaţiilor critice! Asta va oferi noul dispecerat unic de urgenţă ISU-SAJ inaugurat ieri la Brăila de către şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Cristian Ion, managerul Seviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila, dr. Viorica Uscatu şi prefectul judeţului Vasilica Vîlcu. În esenţă, medicii, asistentele şi pompierii vor lua decizii împreună, care vor scurta timpul de intervenţie şi vor creşte şansele de supravieţuire a persoanelor implicate în accidente. În dispeceratul comun, activitatea este coordonată în permanenţă de către 4 dispeceri, 3 din partea SAJ Brăila, pentru că, de regulă, aici numărul solicitărilor este mult mai mare şi un dispecer din partea ISU. "De astăzi (n.r. -ieri, 12 iunie) dispeceratul comun funcţionează oficial 100%, fără nicio altă sincopă. Astfel se asigură, permanent, preluarea apelurilor de urgenţă transmise prin sistemul naţional de urgenţă unic 112, o integrare a deciziei, o eficientizare a întregii activităţi, atât a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cât şi a Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi o utilizare mai bună a resurselor pe timpul intervenţiilor la cazuri medicale şi în situaţii de urgenţă. Se urmăreşte de asemenea, îmbunătăţirea conlucrării celor două instituţii în domeniul primului ajutor calificat şi al asistenţei medicale de urgenţă, eliminarea suprapunerii forţelor şi evitarea disfuncţionalităţilor în cazul urgenţele medicale", a declarat şeful ISU Brăila, lt. col. Cristian Ion.
În numai o lună au fost 3.542 de solicitări
Noul dispecerat unic ISU-SAJ Brăila a fost pus, efectiv, în funcţiune pe 15 mai a.c., iar şefii celor două structuri se declară deja foarte mulţumiţi. În tot acest timp, s-a intervenit la 3.542 de solicitări, cele mai multe cazuri fiind preluate de Serviciul de Ambulanţă, respectiv 3.327 în timp ce alte 215 solicitări au fost repartizate către SMURD. Asta înseamnă o medie de 131 de apeluri de urgenţă pe zi.
Managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Uscatu a ţinut să precizeze că în principiu, procedura de lucru va fi aceeaşi, cu diferenţa că se va reduce semnificativ timpul de intervenţie." Noi am colaborat foarte bine şi până acum, dar unificarea celor două dispecerate reprezintă într-adevăr o scădere a timpului de reacţie, o transmitere mult mai bună a situaţiilor de urgenţă. Pentru populaţie nu este o diferenţă, ei sună cu aceeaşi încredere la 112 dacă sunt situaţii de urgenţă. Colaborăm foarte bine cu echipajele de la SMURD, care sunt echipaje de prim-ajutor, de la care noi am mai preluat unele cazuri", a spus dr. Uscatu. La rândul său, prefectul judeţului, Vasilica Vîlcu s-a arătat onorată de prezenţa sa la inaugurarea unui dispecerat comun ISU-SAJ şi le-a urat succes coordonatorilor şi "la cât mai puţine discrepanţe în funcţionare."
Spaţiul dispeceratului unic a fost pus la dispoziţie de către ISU Brăila, prin reorganizarea celor existente şi mutarea staţiilor de lucru 112 utilizate în dispeceratul SAJ Brăila. Pentru operaţionalizarea acestei structuri comune, ISU şi SAJ au beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Fundaţiei pentru SMURD.