O echipă de astronomi de la NASA a anunţat descoperirea, cu ajutorul telescopului orbital Kepler, a unei exoplanete foarte asemănătoare Pământului, Kepler 452b, probabil cea mai asemănătoare dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent, informează agerpres.ro.
Planeta, cu 60% mai mare decât Terra, este telurică şi se află la distanţa de 1.400 de ani lumină în constelaţia Cygnus (Lebăda). În total, Kepler a decoperit 4.175 de posibile exoplanete, din care 1.030 au fost confirmate de specialişti. Acest catalog include şi 12 planete mai mici decât Pământul şi cu orbitele în aşa-numita zonă de aur a stelei mamă, distanţa la care apa să poată exista în stare lichidă la suprafaţa planetei.
O misiune de 600 de milioane de dolari
Kepler 452b se află pe orbita unui astru foarte asemănător Soarelui, cu doar 4% mai masivă şi cu 10% mai strălucitoare decât acesta. Conform calculelor astronomilor, această stea este şi cu 1,5 miliarde de ani mai "bătrână" decât Soarele. În plus, distanţa orbitală a planetei Kepler 452b este egală cu cea a Pământului faţă de Soare şi astfel, la suprafaţa sa, poate exista apă în stare lichidă, principalul "ingredient" al vieţii.
"În cazul în care Kepler 452b este într-adevăr o planetă telurică, poziţia sa faţă de steaua în jurul căreia orbitează ne poate indica faptul că se află într-o perioadă de încălzire puternică din istoria climei sale", spune Doug Caldwell, unul dintre astronomii care analizează datele transmise de telescopul Kepler. "Creşterea energiei degajate de o stea care îmbătrâneşte poate provoca evaporarea oceanelor de pe o astfel de planetă", a adăugat el, precizând că aceasta va fi şi soarta Pământului peste aproximativ 1 miliard de ani, când Soarele va fi mai bătrân şi mai strălucitor.
Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari şi a fost lansată în 2009. Până în prezent a urmărit peste 150.000 de stele în căutarea eventualelor planete aflate pe orbita acestora.