Ministerul educatiei precizeaza ca evaluarea prin tezele cu subiect unic are caracter de pilotare in scopul verificarii atit a procedurilor de organizare si desfasurare elaborate, cit si a capacitatii sistemului de a aplica o noua forma de evaluare la nivel national. Tezele cu subiect unic au regim de teze semestriale, iar rezultatele obtinute nu vor afecta procedura de admitere la liceu a elevilor aflati acum in clasa a VII-a.
Tezele se vor sustine in fiecare unitate de invatamint in care sint scolarizati elevi in clasa a VII-a, in fiecare scoala urmind sa se infiinteze o comisie speciala.
Subiectele sint elaborate conform programei scolare parcurse pina la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara comunicata scolilor. Calendarul dupa care se vor desfasura tezele, contine o perioada destinata tuturor elevilor si doua perioade speciale destinate elevilor care nu au putut sustine tezele in perioada stabilita de minister. Elevii sint reprogramati sa sustina fiecare teza la care au absentat, numai o singura data.
Teza la matematica se va da pe 4 mai, iar cea de la limba si literatura romana pe 17 mai.
Prima perioada speciala este fixata intre 5 si 12 iunie, iar cea de-a doua intre 21 si 28 august.
Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cu alta specializare decit cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine teza. Subiectele pentru teze si baremele de evaluare si notare unice se elaboreaza in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare, tinind seama de urmatoarele cerinte:
sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare si cu temele selectate din programa scolara, valabile pentru desfasurarea tezelor din semestrul respectiv, sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa permita rezolvarea lor in 50 de minute. Baremele de evaluare si notare vor fi postate pe websiteul M.Ed.C. dupa desfasurarea tezelor cu subiect unic. Evaluarea tezelor va fi realizata in centre de evaluare, in care se vor evalua, pentru fiecare disciplina, cite 500-800 de teze. Fiecare teza va fi evaluata de doi profesori evaluatori externi unitatilor de invatamint de la care provin tezele, iar in cazul in care exista diferente mai mari de un punct intre cei doi corectori, lucrarea va fi evaluata de un al treilea profesor, iar nota acestuia va fi definitiva. M.Ed.C. sau Comisia judeteana a municipiului Bucuresti decid, in perioada de evaluare a tezelor sau ulterior, reevaluarea prin sondaj a unui numar de teze, urmarindu-se astfel corectitudinea respectarii baremelor de evaluare si notare.