* după ce a fost reabilitat, mobilat și dotat, centrul de permanență medicală din Vidin a fost predat de Primăria Brăila în administrarea Serviciului Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor * consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila * va mai dura, însă, o perioadă până când activitatea va începe efectiv
Consilierii municipali au decis să dea Centrul de permanență medicală din Vidin, ce a fost reabilitat și dotat recent, către Serviciul Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor (SPAMAC). În cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila din 2021, acest imobil a fost declarat ca fiind bun de uz și de interes public local și dat în administrarea SPAMAC, conform unui contract de administrare, stabilit tot cu această ocazie. Clădirea se află în inventarul domeniului public al Municipiului Brăila.
Din raport aflăm că imobilul situat în Municipiul Brăila, Str. Industriei, nr. 200, bl. 7, sc. 3, ap. 43, parter va intra în administrarea SPAMAC cu o serie de elemente tehnice și valorice. Practic, suprafața utilă a centrului este de 62,67 mp și are o valoare de 284.323,72 lei. Proiectul care a vizat punerea la punct a centrului medical din Vidin a vizat reabilitare, modernizare, inclusiv dotarea (mobilier/echipamente/aparatură specifică domeniului de activitate) și realizarea de branșamente de utilități apă/canal/gaze naturale telefonie/internet. Astfel, potrivit raportului proiectului, centrul are în prezent echipamente IT (în valoare de 13.670,02 lei), mobilier (în valoare de 36.792,33 lei), echipamente medicale (în valoare de 30.414,02 lei).
”La expirarea duratei stabilite în avizul emis de Ministerul Educației Naționale, investițiile efectuate vor rămâne în patrimoniul Primăriei Municipiului Brăila”, se mai precizează în respectivul document.
Reamintim că discuțiile despre punerea în funcțiune a acestui centru medical din cartierul Vidin sunt din mandatul trecut, când consilierii liberali au solicitat redeschiderea centrelor de permanență din cartiere, pentru a degreva spitalul de cazuri care nu sunt urgente. După o analiză în prealabil, municipalitatea a decis să reabiliteze imobilul de pe Str. Industriei, nr. 200 și să îl amenajeze în acest sens, pentru a vedea dacă o asemenea idee va prinde în rândul brăilenilor.
Centrul va începe efectiv activitatea după ce vor fi primite toate avizele și acreditările necesare, dar și după ce vor exista medici disponibili. Potrivit Primăriei, acolo va funcționa practic un cabinet medical, cu sală de așteptare și sală de tratamente, de după-amiaza, de la ora 15.00, până a doua zi dimineață, la ora 8.00. Fiecare tură va fi asigurată de un medic de familie. Până în acest moment, șase medici de familie și-au manifestat disponibilitatea de a colabora cu Primăria pentru a asigura activitatea acestui Centru de Permanență. Deocamdată, aceștia sunt angrenați în campania de vaccinare anti-Covid, acesta fiind unul dintre motivele pentru care formalitățile pentru deschiderea efectivă a centrului din Vidin vor mai dura o perioadă. Plata medicilor și asistenților care vor activa în Centrul de Permanență se va face din bugetul Ministerului Sănătății, prin Casa de Asigurări de Sănătate.