Mergi la conţinutul principal

S-a dublat numărul brăilenilor care îşi plătesc taxele locale din faţa calculatorului

• dacă anul trecut au fost mai puţin de 600 de tranzacţii prin aplicaţia ghiseul.ro, acum Primăria a înregistrat deja peste 1.100 de plăţi online • şi sumele astfel achitate au crescut semnificativ: de la circa 225.000 lei, în 2016, la aproape 500.000 lei, în prezent • 31 martie este scadenţa la plata taxei de salubritate aferentă semestrului I, precum şi la acordarea bonificaţiei pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor pe proprietate

 

Tot mai mulţi brăileni se mobilizează să achite obligaţiile fiscale către bugetul local astfel încât să beneficieze de bonusurile acordate de municipalitate pentru plata anticipată integrală a taxelor şi impozitelor pe care autoritatea publică le are de colectat. După cum se cunoaşte, 31 martie este termenul limită până la care achitarea integrală a impozitelor pe proprietăţi este recompensată. Mai precis, este vorba de o reducere cu 10% a cuantumului impozitului pe terenuri şi clădiri şi de 5% pentru mijloacele de transport. Coroborat cu apetitul crescut al brăilenilor pentru a achita taxele şi impozitele online, din faţa calculatorului, prin aplicaţia ghiseul.ro, se poate observa o îmbunătăţire a gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale locale. O dovedeşte statistica prezentată de primarul municipiului, Marian Dragomir, privind încasările la bugetul Brăilei. Potrivit sursei citate, până la jumătatea lunii în curs, Direcţia Financiară a Primăriei avea încasate 21,71 milioane lei reprezentând taxe şi impozite locale, faţă de 19,32 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Aşadar, la prima vedere se poate discuta despre o creştere a sumelor colectate, dar dacă includem în ecuaţie faptul că taxa de gunoi, de exemplu, s-a majorat anul acesta cu 54%, în timp ce taxele şi impozitele au rămas la acelaşi nivel ca anul trecut, creşterea de care aminteam mai devreme se mai temperează.

Se observă însă clar orientarea contribuabililor locali către modalităţile moderne de plată şi vorbim aici de plăţi online şi plata cu cardul. De exemplu, dacă anul trecut au fost înregistrate 2.620 de tranzacţii reprezentând plăţi cu cardul la ghişeu pentru sume totalizând aproape 840.000 lei, anul acesta avem deja 3.529 de tranzacţii pentru circa 1,33 milioane lei. În ce priveşte plata online, prin aplicaţia ghiseul.ro, evoluţia este şi mai spectaculoasă: de la 587 de tranzacţii în 2016, pentru sume totalizând 225.030 lei, am ajuns în prezent la 1.147 de tranzacţii pentru aproape jumătate de milion de lei. Aşadar, avem o dublare atât a numărului de astfel de plăţi, cât şi a sumelor încasate la buget în urma unor tranzacţii online.

De altfel, şi municipalitatea încurajează plata impozitelor şi taxelor locale online pentru a evita aglomeraţia şi timpul pierdut pe la ghişee. Mai mult, şi primarul Marian Dragomir a anunţat în ianuare, la startul campaniei din acest an a încasărilor de taxe şi impozite, că s-a numărat printre primii care şi-au achitat obligaţiile fiscale prin aplicaţia ghiseul.ro, subliniind şi faptul că, mai nou, brăilenii care doresc să-şi facă un cont pe ghiseul.ro nu mai trebuie să vină la administraţia financiară a primăriei să-şi ridice username-ul şi parola de acces, procedura de validare şi identificare a utilizatorului putând fi făcută online.

Prin secţiunea “Plată cu autentificare” de pe ghiseul.ro, utilizatorul are posibilitatea de consultare a obligaţiilor de plată datorate instituţiilor înrolate şi achitarea acestora prin plată online cu cardul (Visa, Visa electron, Mastercard, Maestro). Sunt acceptate la plată cardurile emise de toate băncile din România, dacă respectivele carduri sunt înrolate 3D Secure.

Reamintim că de luni, 9 ianuarie, Primăria Brăila a deschis ghişeele pentru brăilenii care vor să scape de plata impozitelor şi taxelor locale pe 2017. De precizat că impozitele au rămas aceleaşi ca în 2016, cu mici excepţii şi menţionăm aici taxa de salubritate în cazul căreia majorarea este de circa 54%, ajungând în acest an la 11 lei/lună/persoană.

Pentru cei care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Cultural Chercea.

Mai trebuie spus şi că, din experienţa anilor anteriori, în apropierea scadenţei din 31 martie (acordarea bonificaţiei la plata integrală anticipată a impozitelor pe proprietate, plata taxei de salubritate aferentă primului semestru din an), este de aşteptat ca ghişeele să fie aglomerate în această perioadă. Aşa că brăilenii au de ales între a sta la coadă ori să se orienteze către modalitatea de plată online.  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro