* ajuns, anul acesta, la a VIII-a ediție, festivalul de jazz de la Brăila pune la bătaie premii consistente, de 13.000 de euro * supranumit "Mr. Jazz of Romania", Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe vremea lăutarului Petrea Crețu Solcanul
Start la înscrierea la preselecții pentru Ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de jazz "Johnny Răducanu", organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila și dotat cu premii de 13.000 de euro.
Potrivit organizatorilor, termenul limită pentru înscriere la preselecții este 30 septembrie 2021. Ajuns la a VIII-a ediție, Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" pune la bătaie premii consistente. Este vorba de Trofeul "Johnny Răducanu", în valoare de 4.000 de euro, Premiul pentru cel mai bun solist instrumentist, în valoare de 1.500 de euro, Premiul pentru cel mai bun solist vocal, de 1.500 de euro, Premiul pentru cea mai bună formație (3.000 de euro), Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret (1.500 de euro) și Premiul pentru cea mai bună compoziție (1.500 de euro). Detalii pe Facebook.com/FestivalJohnnyRaducanu, http://johnnyraducanu.ro sau la tel. 0239/614.710; 0725/526.810, email: festival.braila@gmail.com.
Cel mai important și mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie, Johnny Răducanu - contrabasist, pianist, compozitor, aranjator și lider de formație, apreciat, deopotrivă, în țară și în străinătate, a fost supranumit "Mr. Jazz of Romania" de către marele jazzolog american Leonard Feather.
Pe numele său adevărat Răducanu Crețu, Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931 la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe vremea lăutarului Petrea Crețu Solcanul. Mama lui Johnny cânta la pian, frații ei, de asemenea, cântau la diferite instrumente. La rândul său, tatăl lui Johnny, Costică Crețu, cânta la contrabas și însoțise trupa de operă Leonard în turnee.
Artistul își face studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le începe la vârsta de 5 ani, în anul 1936, sub îndrumarea profesoarei Giuseppina Papanti, în cadrul Societăți Filarmonice "Lyra". În anii celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a-și ajuta familia, Johnny Răducanu a cântat la acordeon, la petrecerile organizate de ofițeri. A studiat, apoi, la Școala de Muzică din Cluj, pe care a absolvit-o în 1953 (clasa de contrabas) și la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", din București, în perioada 1953-1956. În anul 1953, Maria Tănase îl ia pe Johnny în formația ei, în calitate de contrabasist. În aceeași perioadă, artistul brăilean cânta în mai multe cluburi din Mamaia, iar în perioada 1957-1971 a făcut parte din orchestra Casei de discuri "Electrecord". A întreprins turnee peste hotare, în Europa și în Statele Unite și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, din anul 1971. În anul 1976, i-a fost conferită Diploma de merit de către Departamentul cultural al Statelor Unite, iar în anul 1987 a devenit membru de onoare al Academiei "Louis Armstrong" din New Orleans. S-a remarcat și pe scena teatrului, iar în anul 1997 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brăilei. În anul 2008, Johnny Răducanu a primit Diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice "Lyra" Brăila și medalia jubiliară "Lyra 125".
Celebrul artist a trecut prin cinci by-pass-uri și era bolnav de diabet. A primit, însă, din partea statului o biată pensie de 420 de lei.
Johnny Răducanu a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 2011, în locuința sa din Strada Oltarului din București, în urma unui atac de cord. A fost înmormântat la Cimitirul Mănăstirii Cernica, de lângă București, la 21 septembrie același an.