S-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I

Părinţii care au copii ce vor intra la şcoală în toamnă încep, zilele acestea, alergătura pentru ocuparea unui loc în instituţia de învăţământ dorită. Ei trebuie să fie foarte atenţi, pentru că înscrierile din anul acesta vor respecta un grafic strict şi, dacă nu tratează problema cu seriozitate, s-ar putea trezi că nu mai au altă opţiune decât şcoala de cartier. Şi asta deoarece metodologia de înscriere a fost total modificată faţă de anii trecuţi. Înscrierile se fac pe etape. În prima etapă se înscriu copiii din circumscripţia la care e arondată şcoala, şi abia în etapa a doua, dacă mai rămân locuri libere, copiii din alte circumscripţii. În plus, unii elevi nu vor fi înscrişi fără un document care să arate că au făcut evaluarea psihosomatică, o verificare prin care se va recomanda în ce clasă pot fi înscrişi, respectiv pregătitoare sau clasa I. Aici se încadrează copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2012, nu au fost la grădiniţă şi părinţii vor să-i înscrie în clasa I sau copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012, iar părinţii vor să-i înscrie în grupa pregătitoare la şcoală. Părinţii care au copii aflaţi în aceste situaţii trebuie să depună o cerere la şcoala de care aparţin, chiar dacă nu vor să se înscrie la acea şcoală, şi să afle când este programat copilul pentru evaluare, în perioada 20 - 29 februarie. Rezultatele se vor afişa până pe 2 martie. Aceşti copii nu vor fi înscrişi automat doar pentru că au făcut evaluarea psihosomatică.
Tot pe 2 martie se va afişa în fiecare şcoală şi programul de înscriere în clasa pregătitoare sau în clasa I a copiilor care doresc înscrierea în şcoala de circumscripţie. Circumscripţiile şcolilor sunt afişate deja la sediile unităţilor de învăţământ.
Înscrierile efective în şcolile de circumscripţie se vor desfăşura în perioada 5 - 16 martie. La finalul acestei perioade, şcolile trebuie să transmită şi criteriile de departajare stabilite de către Comisia judeţeană de înscriere, pentru a fi aprobate.
Pe 19 martie se afişează listele elevilor înmatriculaţi în această primă etapă, dar şi locurile rămase libere, programul de înscriere pentru copiii ai căror părinţi locuiesc în alte circumscripţii şi criteriile de departajare dacă sunt mai mulţi copii decât locuri, aprobate de Comisia judeţeană.
Părinţii care vor să-şi înscrie copilul în şcoli din alte circumscripţii, unde au rămas locuri libere, pot face acest lucru în perioada 20 - 27 martie, când trebuie să completeze o cerere tip. Condiţia obligatorie este să nu se înscrie înainte la şcoala de circumscripţie. Rezultatele se afişează pe 2 aprilie.
Pe 4 aprilie trebuie să se afişeze la fiecare şcoală şi pe site-ul Inspectoratului şcolar numărul de copii repartizaţi din circumscripţie, din alte circumscripţii şi numărul de locuri libere.
În perioada 23 - 25 aprilie, cei care nu au fost admişi la o şcoală din altă circumscripţie se pot înscrie la şcoala de care aparţin, ca şi cei care nu au solicitat niciodată înscrierea. Între 26 şi 27 aprilie se afişează listele şi cu aceşti copii înscrişi în etapa a III-a. Dacă în urma acestor trei etape mai rămân locuri disponibile, în urma mişcărilor elevilor sau dacă se suplimentează numărul de clase, în perioada 2 - 9 mai, părinţii mai au o şansă să îşi înscrie copiii la şcolile dorite, chiar dacă iniţial au fost respinşi din lipsă de locuri.
Între 11 şi 18 mai se vor înscrie copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapele anterioare.
Înscrierile se vor finaliza pe 21 mai, când fiecare şcoală va afişa listele cu copiii înscrişi la clasa pregătitoare sau la clasa I.

La Şcoala "F. Neagu" nu există criteriul primul venit, primul servit

Până acum, în fiecare şcoală trebuia să se realizeze recensământul copiilor din circumscripţie, înregistrarea opţiunilor acestora şi întâlniri cu părinţii copiilor din grădiniţe. O asemenea şedinţă a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la una dintre cele mai căutate şcoli din municipiu, "Fănuş Neagu". În faţa a aproximativ 200 de părinţi, conducerea şcolii a prezentat metodologia de înscriere, etapele acesteia şi procedura de evaluare psihosomatică prin care vor trece unii copii. La această şcoală, astăzi este ultima zi în care mai pot fi făcute cereri pentru evaluarea psihosomatică a copiilor, iar evaluarea va avea loc pe 22 februarie. La această şcoală s-au propus spre realizare cinci clase pregătitoare şi cinci clase I. "Părinţii au vrut să fie siguri că nu există criteriul primul venit, primul servit şi că vom avea criterii corecte, care să asigure egalitate de şanse tuturor elevilor şi părinţilor. I-am asigurat şi că vom avea personal calificat, iar învăţătorul care îi va prelua la clasa pregătitoare va avea posibilitatea să continue până la clasa a IV-a. Dorim ca astfel să evităm neclarităţile, părinţii să fie liniştiţi că îşi pot duce copilul la şcoală acolo unde doresc. Au venit mulţi părinţi care locuiesc în alte circumscripţii şi au spus că vor să vină la şcoala noastră. Ei se consideră dezavantajaţi de calendar, întrucât vor intra în sistemul de înscriere în a doua etapă, iar alte şcoli fac presiuni asupra lor", a explicat prof. Emilia Meiroşu, directorul adjunct al Şcolii "Fănuş Neagu". Părinţii au mai fost interesaţi să afle ce se întâmplă şi în situaţia în care ei locuiesc în circumscripţie, dar au adresa în altă parte. Directorul Ştefan Aftodor le-a spus că ei îşi vor putea înscrie copilul în prima etapă dacă vor dovedi că locuiesc în circumscripţia şcolii prin contractul de vânzare-cumpărare a locuinţei sau prin contractul de închiriere şi o declaraţie că locuiesc la adresa din circumscripţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro