Ideea primarului Marian Dragomir privind montarea de aparate pentru cei care vor să facă fitness în parcurile brăilene începe să prindă contur. Mai exact, în cadrul primei şedinţe ordinare a noului CLM, a fost aprobată o rectificare bugetară pentru Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodarie Locală (SUPAGL) Brăila, care vizează, în principal, atât renovarea unor locuri de joacă pentru copii, realizarea unor astfel de spaţii noi, cât şi montarea de aparate pentru fitness în 3 parcuri din municipiu: Grădina Publică, Parcul Monument, zona ANL Brăiliţa. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, veniturile totale ale SUPAGL fuseseră aprobate de fostul CLM Brăila în cuantum de 28.300.000 lei. Cu această ocazie, suma s-a majorat cu 1.184.000 lei, astfel încât veniturile totale ale Serviciului de Utilitate Publică au ajuns la 29.484.000 lei. Primarul a afirmat că, deocamdată, planul său implică un soi de test, pentru a vedea în ce măsură brăilenii vor îmbrăţişa ideea privind aparatele de fitness şi noi spaţii de joacă pentru cei mici. În cazul în care rezultatul va fi unul pozitiv, Dragomir susţine că îşi va duce ideea mai departe, dotând mai multe zone cu astfel de echipamente sportive şi nu numai. "Sunt lucruri despre care am vorbit în campania electorală. Vom vedea cum sunt primite de către cetăţeni acestea, dacă va exista un apetit foarte mare. De asemenea, dacă va exista şi o întreţinere a lor, fără a fi distruse, cu siguranţă vom avea mult mai multe astfel de aparate în Brăila. Depinde foarte mult de opinia oamenilor, de modul în care ele vor fi folosite. Apoi vom putea să decidem. Am spus că vreau să fac aceste lucruri, până la urmă, a fost un proiect cu care am câştigat alegerile. Vor fi câteva astfel de proiecte pilot pentru a vedea dacă cetăţenii agreează aceste tipuri de aparate de fitness în aer liber", a afirmat Dragomir. Fără prea multe detalii, edilul-şef a mai completat că în Parcul Monument există o suprafaţă de 150 mp, unde are în plan să monteze aparate de fitness. De asemenea, că astfel de echipamente vor fi montate şi într-un parc nou, destinat în special copiilor, ce ar urma să fie realizat la ANL-urile din Cartierul Brăiliţa. "Pentru anul următor vom avea în vedere şi la ANL-urile din Lacu Dulce un astfel de parc. Vorbesc despre un spaţiu cu instrumente de joacă pentru copii, nu parc de promenadă. Şi încet-încet, în fiecare cartier din Brăila va apărea un nou parc, urmând ca în perioada următoare să le înmulţim efectiv. În Lacu Dulce vom face un parc apropiat de blocuri, în zona opusă caselor. Am identificat cu administratorii unor blocuri de acolo o zonă care se pretează pentru parc de joacă pentru copii, la propunerea lor. La fel şi la ANL-urile din Brăiliţa", a mai completat Dragomir.
Ce va face SUPAGL Brăila cu banii primiţi de la Primărie
Potrivit proiectului aprobat de CLM Brăila, rectificarea bugetară a SUPAGL a fost concepută pe patru mari capitole: "Cultură", "Protecţia mediului - salubritate", "Transporturi" şi "Locuinţe, servicii şi dezvoltare". Primul dintre acestea a fost majorat cu suma de 448.000 lei din care 58.000 lei se vor utiliza pentru repararea, reabilitarea şi întreţinerea locurilor de joacă deja existente în municipiu. De asemenea, 110.000 lei vor merge către achiziţia de echipamente noi, astfel încât cele deteriorate să fie înlocuite. Totodată, 280.000 lei au fost cuprinşi la secţiunea de dezvoltare, astfel, după cum aminteam, cu aceşti bani ar trebui să se amenajeze un loc de joacă şi fitness în Grădina Publică pe o suprafaţă de circa 350 mp, (amplasamentul urmând a fi dotat cu 6 echipamente de joacă şi 3 pentru fitness), precum şi la ANL Brăiliţa pe o suprafaţă de 200 mp (3 echipamente de fitness şi 4 de joacă pentru copii). De asemenea, în Parcul Monument ar trebui să se amplaseze 7 aparate de fitness.
Tot cu această ocazie, s-a majorat cu 556.000 lei bugetul pentru gestionarea deşeurilor şi nu numai. Astfel, 200.000 lei au fost alocaţi pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, în special pentru tratamente pe suprafaţa malului Drept al Dunării. 350.000 lei au mers spre activităţi de deszăpezire şi 6.000 lei pentru ierbicidarea aleilor pietonale şi parcărilor cu pavaj de piatră cubică.
S-au dat bani şi pentru capitolul Transporturi. Mai exact, 180.000 lei din care se va finanţa efectuarea de marcaje rutiere cu benzi rezonatoare în dreptul staţiilor de tramvai de pe principalele artere rutiere şi 50.000 lei pentru montarea, întreţinerea şi repararea de indicatoare rutiere şi panouri de orientare.
La capitolul "Locuinţe servicii şi dezvoltare", finanţat integral din venituri proprii, SUPAGL a solicitat virarea de credite bugetare de la secţiunea de funcţionare la cea de dezvoltare, astfel încât să îşi cumpere trei mijloace de transport: un autoturism ce ar urma să fie utilizat exclusiv pentru activităţi de monitorizare şi control al serviciilor de salubrizare şi deszăpezire, o autoutilitară pentru capturarea câinilor de pe domeniul public şi o autofurgonetă folosită la transportarea utilajelor şi a materialelor pentru activitatea de întreţinere şi reparare a mobilierului stradal şi personalizare de parcări. Suma propusă pentru suplimentare a fost de 195.000 lei.
Reamintim că, proiectul privind rectificarea bugetului SUPAGL a fost aprobat în şedinţa ordinară a CLM Brăila din data de 27 iulie, cu 20 de voturi "pentru" şi 7 abţineri din partea grupului de consilieri PNL.