Skip to main content

S-au scumpit politele RCA

Companiile de asigurari au majorat tarifele la politele de raspundere civila auto (RCA) valabile in 2009 cu procentaje cuprinse intre 10% si 30%, iar in unele cazuri au diferentiat nivelul primei in functie de marca si vechimea masinii, virsta, experienta si judetul in care domiciliaza soferul.
In unele cazuri, cum ar fi Euroins (fosta Asitrans) sau Interamerican, cresterea tarifelor s-a situat sub 10%, in timp ce la Allianz-Tiriac sau Omniasig politele RCA sint mai scumpe fata de 2008 cu aproximativ 20%, iar la Astra, Unita sau Generali majorarea primei de asigurare a depasit 25%.
In cazul persoanelor fizice, polita RCA pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrica de pina la 1.200 centimetri cubi costa intre 264 lei si aproape 360 lei.
Potrivit datelor asiguratorilor, in cazul unui autovehicul cu o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 centimetri cubi, o persoana fizica va plati intre 260 lei si peste 460 lei.
La autovehiculele cu motor intre 1.800 si 2.000 de centimetri cubi, soferul va plati intre 500 lei si 700 de lei, in functie de asigurator.
Modificarea tarifelor la politele RCA a fost cauzata, in primul rind, de cresterea limitelor de despagubire ale asiguratorilor in cazul producerii unor daune.
In acest an, limitele de despagubire ale companiilor autorizate sa emita asigurari RCA vor fi de 300.000 de euro pentru daune materiale si de 1,5 milioane de euro pentru vatamari corporale, dublu fata de anul 2008.
In 2010, limitele vor ajunge la 500.000 euro pentru daune materiale si la 2,5 milioane de euro pentru vatamari corporale.
In plus, companiile au majorat primele la politele RCA in incercarea mentinerii unui echilibru intre veniturile din subscrieri si cheltuielile aferente daunelor acoperite de aceste polite.
Numerosi reprezentanti ai asiguratorilor au afirmat in 2008 ca activitatea pe segmentul RCA provoaca pierderi companiilor si au anuntat ca vor majora tarifele practicate si vor aplica criterii de selectie a clientilor pentru reducerea daunalitatii.
Spre exemplu, Asirom, BT Asigurari, Generali, Clal Romania sau Allianz-Tiriac Asigurari utilizeaza mai multe criterii la calcularea tarifelor RCA, precum marca si vechimea autovehiculului, virsta, experienta, starea civila si judetul in care domiciliaza soferul.
Spre exemplu, la OTP Garancia, politele sint mai scumpe pentru posesorii de masini cu motoare de 1,2-1,6 litri care locuiesc in judetele Arges, Brasov, Constanta, Galati, Iasi, Neamt, Timisoara si Botosani.
In luna decembrie 2008, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a autorizat 16 companii de profil sa emita polite RCA in acest an, respectiv ABC Asigurari, Allianz-Tiriac, Asiban, Ardaf, Asirom, Euroins (fosta Asitrans), BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Clal, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP Garancia, Astra si Unita.
In 2007, companiile autorizate pe acest segment de piata au subscris venituri de 1,5 miliarde de lei, in crestere cu 22% fata de anul precedent.
Cei mai importanti asiguratori au fost Omniasig - 238,14 milioane de lei, Asirom - 204,19 milioane de lei si Unita - 191,35 milioane de lei.
Valoarea daunelor acoperite de asiguratori s-a ridicat in 2007 la 838,32 milioane de lei, in urcare cu 26,4%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu