• Dacia Unirea a pierdut cu 2-0 finala Cupei României, dar mulți au considerat că a fost un rezultat mincinos
Pe 26 iunie 2023 s-au împlinit 30 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului brăilean, finala Cupei României în compania echipei Universitatea Craiova. Oltenii s-au impus cu 2-0, golurile fiind marcate de Cristian Vasc, respectiv Gheorghe Craioveanu.
“Au trecut 30 de ani de la finala Cupei României la fotbal, care a avut loc pe stadionul Național între Dacia Unirea și Universitatea Craiova. Rezultatul îl cunoaștem cu toții, dar mulți au spus că a fost unul mincinos. Poate că dacă nu se acorda acel penalty și eliminare, altul ar fi fost rezultatul. Am ținut în mod special să reamintesc despre această performanță celor care iubesc și susțin fotbalul dar și celor părtași la acel eveniment. Bineînțeles că aceste performanțe nu pot fi atinse decât urmând anumite etape, îndeplinind anumite condiții. Și aici mă refer la o bună organizare a clubului, alcătuirea unei echipe competitive, cu un lot de jucători apropiați ca valoare, experiență și nu în ultimul rând la o coeziune între jucători și conducere”, ne-a declarat Alexandru Drogeanu, unul dintre fotbaliștii brăileni importanți din anii 1983-1986. Acesta a evoluat la FCM Progresul Brăila. Din 1986 Drogeanu s-a transferat la Dinamo Victoria București și ulterior CSM Reșița, dar a jucat și pentru Petrolul Ianca, în Divizia B.
Sursa citată a mai spus că la acea vreme fotbalul era iubit de brăileni și că la meciurile Daciei Unirea, pe Municipal, veneau 20.000 de spectatori.
“Ne amintim cu multă nostalgie de acele momente, de acea performanță, de atmosfera pe care o creau pe stadion cei 20.000 de spectatori. Astăzi nici măcar nu îndrăznim să visăm la a reveni la acel nivel. Asta din cauza multor lacune cu care se confruntă fotbalul brăilean, sportul brăilean, cea mai mare problemă fiind inexistența infrastructurii sportive”, a mai spus Drogeanu.
Componența de atunci a lotului echipei Dacia Unirea: Ștefan Nicolof, Cătălin Hăisan, Costel Brătianu, Marin Petrache, Adrian Baldovin, Romeo Dochia, Gabriel Baciu, Viorel Ciucașu, Florin Cujbă, Nicușor Jica, Marian Lazăr, Gheorghe Negoiță, Lucică Măstăcan, Tudorel Pelin, Arben Minga, Vasile Brătianu, Vasile Darie (căpitanul de echipă), Victor Titirișcă, Sandu Minciu, Vasile Matincă.
Antrenor principal Ioan Szrobiș, antrenori secunzi Ionel Iuga și Octavian Stoian.