S-au dus! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-au dus!

Numai in ultimii doi ani, aproape 500 de asistente medicale din Braila au plecat sa lucreze in strainatate, bineinteles pentru salarii mai mari si conditii decente de lucru. Lipsa lor este acut resimtita, mai ales in spitale, unde asigurarea garzilor este deja o problema. Viitorul este insa si mai sumbru, de la an la an, numarul cadrelor medicale medii care aleg drumul occidentului fiind tot mai mare. Si daca ar fi numai atit! Din pacate, tot in ultimii ani, a inceput si exodul medicilor catre vestul Europei, proaspetii rezidenti fiind tot mai tentati de promisiunile marilor spitale din Italia, Maria Britanie, Franta, Austria sau Germania. Si cum sa nu fie, atit timp cit retributiile promise sint si de 5-6 ori mai mari decit ce li se ofera in tara, ca sa nu mai spunem de tehnica si tehnologiile de ultima ora pe care au sansa sa le utilizeze. Am o prietena medic plecata in Canada la citiva ani dupa revolutie. A lucrat, pe bani relativ putini pentru acea tara, dar o avere pentru Romania, in mai multe spitale de stat sau private. Si-a definitivat studiile, a deprins o serie de practici despre care in Romania nici macar nu se auzise, iar din 2000 este medic de familie. Extrem de greu, spune ea, pentru ca in Canada aceasta este una din cele mai extenuante ramuri ale medicinei. Nu are noapte, nu are week-end, dar cistigurile ei lunare se numara deja in zeci de mii de dolari. Isi permite o locuinta de lux, intr-un cartier rezidential si vacante de vis in orice loc de pe glob. Toate acestea la mai putin de 45 de ani. O alta prietena, asistent medical, a plecat in Italia, cu contract, in urma cu 5 sau 6 ani. A inceput intr-un spital de copii cu handicap, cu un salariu de 800 de euro/luna. Acum veniturile ei salariale depasesc 2.000 euro. Nici nu ii trece prin cap sa se mai intoarca in tara. Lucreaza ca asistent principal intr-o clinica privata si nu ar renunta pentru nimic in lume la viata ei de acum. Confort, bani si impliniri profesionale. Asta ofera Occidentul. Si exact asta lipseste in Romania. Si nu e vorba numai de cadrele medicale, zeci de profesii cautate pe piata vestica ne "fura" anual mii de specialisti. De la constructori, navalisti, si pina la medici, ingineri sau informaticieni, toti au cautare in strainatate. Iar autoritatile privesc neputincioase exodul lor. Si ce sa faca altceva? Cred ca e trist pentru ele sa constientizeze ca s-au cheltuit mii de miliarde pe scolarizarea si specializarea lor, iar cind, in sfirsit, asteptau rasplata investitiei, au fost lasate de izbeliste! Dar cine e vinovat? In nici un caz tinerii nu pot fi condamnati sau blamati. Ba, din contra, bravo lor! Bravo pentru curajul lor, pentru puterea de a se sacrifica. Pentru ca, sa fie clar, pentru toti, indiferent de virsta, studii sau meserie, inceputul e foarte greu. Dar e un sacrificiu pe care si-l asuma fiecare, in asteptarea unui viitor mai bun. Un viitor la care nici macar nu ar fi sperat vreodata in Romania.
Iar daca autoritatile "sufera" dupa plecarea lor, nici noua, celor mai putin curajosi, care am ramas in tara, nu ne este mai usor. Pentru ca le resimtim efectiv lipsa de fiecare data cind cautam cu disperare o asistenta care sa ne asigure continuitatea tratamentului si peste noapte, un instalator, un zugrav, pe cineva care sa ne deviruseze computerul.
Dar, revin, nu ei sint vinovati, ci toti cei care dupa '90 au avut in mina puterea si nu au folosit-o cu chibzuinta. Acum se dau cu capul de pereti ca nu mai avem specialisti, dar mai ales ca nu mai avem tineri si copii. Se tinguie acum, pe la toate colturile si se agita ca niste apucati, ca in nu stiu cite zeci de ani populatia Romaniei se va injumatati si, nu numai, va imbatrini considerabil. Dar atit. Concret, nimeni nu face nimic, nici cu salariile, nici cu mentalitatile, nici cu soselele, spitalele, scolile, pensiile sau alocatiile. E ca un cerc vicios, politicienii nostri 4 ani se lamenteaza, 4 ani injura si acuza. Asta se intimpla de aproape 18 ani. 18 ani in care am pierdut generatii intregi de specialisti care, nici daca miine ar curge peste Romania lapte si miere, tot nu s-ar mai intoarce.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro